Čaká nás ďalšie nebeské divadlo. Na oblohe sa „spojí“ Venuša s Jupiterom

Veronika Salayová

Na večernej oblohe sa nám naskytuje možnosť pozorovať blízke stretnutie Venuše a Jupitera. Dve najjasnejšie planéty budú veľmi blízko seba, až sa bude zdať, že sa spájajú do jedného bodu. 

Len v noci z pondelka na utorok sme dvíhali zrak k nočnej oblohe a dnes a zajtra sa opäť naskytuje ďalšie nebeské divadlo. Tentoraz však nepôjde o polárnu žiaru, ale o konjunkciu dvoch planét. 

V stredu a vo štvrtok nastane za súmraku tzv. konjunkcia planét, ktorá bude viditeľná nad západným obzorom. 

Konjunkcia, teda blízke stretnutie objektov na oblohe, v tomto prípade planét, nastáva v momente, keď sa k sebe objekty priblížia do veľmi malej vzdialenosti. 

Samozrejme, že tieto dve planéty sú od seba vzdialené miliardy kilometrov, no z pozície pozorovateľa zo Zeme sa dostanú veľmi blízko k sebe, až sa bude zdať, že tieto planéty sa spájajú do jedného bodu.

Podmienky pre pozorovanie budú priaznivé

Pozorovaniu by nemala brániť veľká oblačnosť. Počas noci sa očakáva jasná alebo polooblačná obloha, nízka oblačnosť bude len ojedinele. Mesiac bude svojím jasom brániť pozorovaniu len mierne. 

Ak si chcete tento úkaz vychutnať čo najviac, mali by ste ho sledovať z vyvýšeného miesta a ideálne bez svetelného smogu, ktorý môže narúšať pozorovanie týchto dvoch planét.

Pripomíname, že len pred pár dňami, konkrétne v stredu 22. februára, sme mohli pozorovať trojitú konjunkciu týchto planét s Mesiacom. 

V minulosti prikladali ľudia blízkemu stretnutiu planét veľký význam. Najznámejším príkladom je vzácna trojnásobná konjunkcia planét Jupitera a Saturnu z roku 7 pred naším letopočtom, ktorá býva spájaná s betlehemskou hviezdou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Zajtra
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd