Čaká nás ešte jeden superspln. Tento už bude v roku 2023 posledný

Čaká nás ešte jeden superspln. Tento už bude v roku 2023 posledný
Veronika Salayová

Tento rok sme si užili sériu troch letných supermesiacov a o chvíľu nás čaká ešte jeden posledný. Následne sa bude Mesiac na svojej osi od Zeme vzďaľovať, a tak už nebude môcť o supermesiaci hovoriť. 

Od júna sme každý mesiac mali možnosť na nočnej oblohe pozorovať superspln a túto sériu letných splnov zakončí septembrový supermesiac.

Tento týždeň si tak môžeme užiť posledný superspln v tomto roku, pretože ďalšie splny už nebudú supermesiace. 

Kedy nastáva supermesiac?

Superspln nastáva už tento piatok 29. septembra o 11:57 hod., takže v noci z piatka na sobotu bude mesiac vo fáze splnu.

Ak je Mesiac v splne a navyše je aj blízko svojho perigea, čiže najbližšie k Zemi v rámci svojej elipsovitej dráhy, vtedy svieti mimoriadne jasne. 

Mesiac sa tak bude piatkovú noc javiť na oblohe väčší a jasnejší ako inokedy, a práve preto dostal aj prívlastok „super“.

Ďalšia príležitosť až o rok

Ak pozorovanie tohto posledného supermesiaca zmeškáte, tak ďalšia príležitosť uvidieť supermesiac nastane až o rok 18. septembra 2024. 

Bude to prvý z dvoch supermesiacov v budúcom roku, pričom druhý nastane o mesiac neskôr, a to 17. októbra 2024.

Kým tento rok sme mali možnosť sledovať sériu letných supersplnov, tak budúci rok nás čaká séria jesenných supersplnov. Je sa tak na čo tešiť aj v budúcom roku!

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd