Čaká nás najmenší spln roka 2023. Nastane už dnes

Dominik Cenkner

Pre fanúšikov nočnej oblohy máme dobrú správu. Už dnes budú môcť pozorovať ďalší úkaz - spln Mesiaca, ktorý bude výnimočný svojou veľkosťou. Aj keď má to jeden háčik.

V nedeľu, 5 februára, o 19:28 SEČ nastane spln. V sobotu dopoludnia sa pritom Mesiac ocitol v odzemí, čiže na najodľahlejšom bode svojej dráhy okolo Zeme.

Februárový spln sa tak stane najmenším, aký v roku 2023 na nebi uvidíme. Aj ten najmenší spln ale smelo konkuruje všetkým satelitom, aké sú viditeľné z iných planét Slnečnej sústavy.

Aj keď bude februárový spln tým najmenším v tomto roku, nijako zvlášť sa to na jeho vzhľade neprejaví. Pokiaľ ho totiž budete sledovať bez ďalekohľadu, ani si jeho menší uhlový priemer na oblohe nevšimnete.

Veľkosť februárového „mikrosplnu“ totiž bude oproti bežným splnom v porovnateľnom pomere ako priemer desaťkorunovej a dvadsaťkorunovej českej mince sledovaný zo vzdialenosti troch metrov.

Dodajme, že vôbec najďalej sa Mesiac od Zeme vzdiali v roku 2023 pri odzemí, ktoré nastane 16. augusta a to na vzdialenosť zhruba 407 tisíc kilometrov. Tou dobou ale Mesiac ani neuvidíme, pretože bude blízko novu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd