Čaká nás počasie, ktoré sme tu už dávno nemali. Pred nami je extrémny víkend

Čaká nás počasie, ktoré sme tu už dávno nemali. Pred nami je extrémny víkend
Peter Minárik

Počasie, ktoré zažívame na našom území je na február mimoriadne nezvyčajné. Už sme síce zaznamenali aj rekordy, no pred nami je ešte nezvyčajnejšie počasie. Víkend prinesie počasie, ktoré sme na Slovensku už veľmi dávno nemali.

Už je potvrdené, že aktuálne zažívame najteplejší začiatok februára v histórii meteorologických meraní. Mimoriadne teplý február sme zažívali aj v roku 2021, kedy sme na Slovensku namerali teplotné rekordy, ktoré priniesli teploty až cez +20 °C, no takéto extrémne vysoké teploty sme zaznamenávali na konci februára. Teraz však takéto teplé počasie zažívame na jeho začiatku.

Uplynulé dni sa prakticky každý deň dostávajú teploty na našom území nad hranicu +15 °C, pričom na juhozápade bolo v priebehu tohto týždňa aj viac ako +17 °C. Pred nami je teraz doslova extrémne počasie, ktoré bude opäť lámať denné rekordy. Víkend bude na našom území rozdelený na dve polovice. Sobotu vystrieda nepríjemná nedeľa.

 

Najteplejšie za uplynulé týždne

Do našej oblasti sa od juhozápadu až juhu dostáva mimoriadne teplá vzduchová hmota, ktorá prináša aktuálne teplé počasie, vplyvom ktorého sa roztopila snehová pokrývka aj z vyššie položených oblastí.

V priebehu víkendu bude príliv teplého vzduchu do našej oblasti vrcholiť a v sobotu zažijeme teploty, ktoré sme tu už dlho nemali. V priebehu soboty sa pripravte na našom území na jasné až polooblačné počasie s nezvyčajne vysokými dennými teplotami.

Sobotňajšie teploty sa na Slovensku dostanú na +8 až +14 °C, ale na západnom Slovensku bude ešte teplejšie. Tu sa môže ortuť v teplomeroch dostať na +15 °C až neuveriteľných +20 °C.

Nedeľa prinesie lejak ako z krhly

Zatiaľ čo sobota prinesie na Slovensko najteplejší deň za uplynulé týždne, tak nedeľa prinesie diametrálne odlišné počasie. Nad Talianskom sa totiž bude prehlbovať mohutná tlaková níž, ktoré prinesie do širokej oblasti Stredozemného mora intenzívny dážď a dokonca aj búrky. Táto níž sa v nedeľu vydá smerom k nášmu územiu a nepríjemné počasie čaká aj Slovensko.

 

V nedeľu sa na našom území pripravte na poriadne upršané počasie, pričom pršať bude aj na horách. Ak tak máte v pláne lyžovačku, tak ju radšej odložte. Najintenzívnejšie bude pršať na južných návetriach a to predovšetkým v Banskobystrickom kraji, kde by mohli do pondelkového rána spadnúť desiatky milimetrov zrážok. V sobotu nás tak čaká slnečné a teplé počasie, ktoré vystrieda upršané počasie v nedeľu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd