Čaká nás prvý superspln v tomto roku. Pripravte sa na „ružový“ Mesiac

Veronika Salayová

Viete, čo je supermesiac alebo superspln? Prvý spln s takýmto prívlastkom nás čaká už v utorok. Podmienky na jeho pozorovanie by mali byť na Slovensku vyhovujúce. 

Čaká nás prvý superspln tohto roka. Pre tých, ktorí nevedia, aký je rozdiel medzi „obyčajným“ splnom a supersplnom, vysvetlíme, že ide o pozorovanú veľkosť Mesiaca na oblohe. Počas supersplnu sa Mesiac javí byť väčší než počas iných splnov v priebehu roka. 

Ako iste vieme, Mesiac sa okolo Zeme nepohybuje okolo kružnice, ale jeho dráha je eliptická. Priemerná vzdialenosť Zeme a Mesiaca je približne 384 000 kilometrov, no rozdiel medzi najvzdialenejším bodom (apogeum) a najbližším bodom (perigeum) je asi 10 %.

Práve tento rozdiel spôsobuje, že sa Mesiac počas niektorých mesiacov javí byť na nočnej oblohe väčší než iné mesiace v roku. 

Ak nastane situácia, že je Mesiac v splne a navyše blízko perigea, čiže najbližšie k Zemi, vtedy svieti mimoriadne jasne. Mesiac sa na oblohe javí väčší až o 14 % a svieti o 30 % jasnejšie. Vtedy nastáva superspln a na oblohe môžeme pozorovať supermesiac.

V noci budú vhodné podmienky na pozorovanie

Prvý superspln tohto roku nastane už v utorok o 13.52 hod. a môžete ho pozorovať počas noci z utorka na stredu. Navyše v noci z utorka na stredu budú aj veľmi vhodné podmienky pre pozorovanie supersplnu, pretože obloha by nemala byť oblačná. 

Presný prechod perigeom obežnej dráhy sa uskutoční stredu po polnoci o 1:23 hod. Vtedy bude vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom najmenšia, a to 357 438,4 kilometra.

Júnový spln má však aj viacero pomenovaní. Jedným z nich z keltských kmeňov je prívlastok „ružový“. Ďalším pomerne známym pomenovaním je „jahodový“ spln. Takto to nazývali indiánske kmene s odkazom na skutočnosť, že jún bol obdobím zberu jahôd. Zhodou okolností sa pomenovanie ružový spln viaže podľa indiánskych kmeňov aj pre aprílový spln, kedy kvitli ruže. 

V skutočnosti to však neznamená, že mesiac v splne bude mať aj ružový nádych, takže ružovú farbu na supermesiaci neočakávajte. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd