Čaká nás sviatočné zatmenie Mesiaca. Nastane už tento víkend

Veronika Sádovská

Na tento víkend pripadá štátny sviatok, kedy si pripomenieme vznik samostatného česko-slovenského štátu. Okrem toho nás však čaká aj zaujímavá astroudalosť.

Na štátny sviatok, 28. októbra, budeme môcť pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca. Podmienky na pozorovanie budú veľmi priaznivé, pokaziť to môže len počasie.

Zatmenie viditeľné voľným okom

Toto zatmenie budeme môcť pozorovať voľným okom aj bez ďalekohľadu. Nastane medzi 21. a 23. hodinou. Okrem zatmenia sa vedľa Mesiaca ukáže aj veľmi jasný Jupiter.

Na pozorovanie je potrebné si vybrať čo najlepšiu lokalitu a keďže noci sú už chladné aj teplo sa obliecť. Jediné, čo môže pozorovanie pokaziť, je počasie. Noc by mala byť polooblačná až oblačná. Pri troche šťastie však túto astroudalosť uvidíte.

Ako bude zatmenie prebiehať?

Začiatočná polotieňová fáza zatmenia začne približne 3 hodiny po východe Mesiaca a teda okolo 21. hodiny. Vtedy začne Zem zakrývať mesiac na jeho ľavom spodnom okraji. 

Samotné čiastočné zatmenie začne o 21:35 a bude trvať približne hodinu a 17 minút. Mesiac vstúpi do Zemského tieňa na približne 12% svojho priemeru. Maximum zatmenia bude o 22:14.

Toto divadlo končí krátko pred 22:53 a ešte pol hodinu bude viditeľné znova polotieňové zatmenie.

Ako vzniká zatmenie?

Zatmenie Mesiaca pozorujeme vtedy, ak sa medzi Mesiac a Slnko dostane Zem. Jej tieň potom pozorujeme na Mesiaci ako jeho zatmenie. 

Počas jedného roka dôjde maximálne k štyrom zatmeniam Mesiaca, ak nerátame nevýrazné polotieňové zatmenia. Je to kvôli tomu, že dráha nášho prirodzeného satelitu je voči Zemskej dráhe naklonená o 5°  a tieň Zeme pokrýva na Mesiaci kruhovú plochu s uhlovým priemerom len 1,5°.

Preto sa oveľa častejšie stane, že Mesiac jednoducho minie náš tieň a k nijakému zatmeniu nedôjde.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd