Čaká nás TEPLOTNÝ ŠOK. Zajtra už bude počas dňa mrznúť a príde aj SNEŽENIE. Napadnúť môže 15 cm. Kde?

Peter Minárik

Počasie v Európe ovplyvňuje orkán Diethelm, ktorý dnes priniesol na Slovensko príjemné, jarné teploty, ktoré sa dostali až k +20 °C a následne sa vyskytli búrky. Teraz nás však čaká teplotný šok. V noci sa prudko ochladí a zajtra sa vráti zima.

Počasie na Slovensku chystá nepríjemné prekvapenie. Dnes sme pri veľmi teplom počasí odhadzovali bundy a na juhu, kde sa teploty šplhali až k +20 °C postačovali len tričká, no o chvíľu budete potrebovať nielen zimné bundy ale aj rukavice a šály. V nadchádzajúcich hodinách sa totiž prudko zmení počasie.

Už v noci sa začne na Slovensku výrazne ochladzovať a ráno sa zobudíme do zamračeného, veľmi veterného a aj zasneženého rána. Okrem toho bude mimoriadne chladno a na severe bude počas celého dňa mrznúť.

Príliv teplého vzduchu vyvrcholil

Počasie aktuálne ovplyvňuje rozsiahla tlaková níž Diethelm, ktorá v nočných hodinách postúpila cez Lamanšský prieliv smerom nad Nemecko, kde priniesla veľmi veterné počasie. Poryvy vetra dosahovali nárazy o sile orkánu a orkán teraz mieri aj na naše územie.

Okolo tejto tlakovej níže sa nad naše územie dostal veľmi teplý, morský vzduch, ktorý počas dnešného dňa vyháňal teploty až k hranici +20 °C. Na západe Slovenska sme k dvadsiatke nemali ďaleko. V Žihárci sa teplota dostala najvyššie a to až na +19,2 °C.

Veľmi teplo bolo aj včera, no takýmto vysokým teplotám dnes odzvonilo. To, že sa niečo chystá nám naznačilo už dnešné popoludnie. Teploty síce nepresiahli ani +20 °C, no na viacerých miestach sa vyskytli pomerne výrazné búrky, pri ktorých udreli stovky bleskov a vyskytli sa aj nebezpečné sprievodné javy ako krúpy, či prívalové zrážky. Dnešné búrky priniesli na Slovensko už viac ako 17 500 bleskov, čo je na súčasnú ročnú dobu nezvyčajné číslo. Dnešné búrky nemajú na svedomí ani tak vysoké teploty, ale nezvyčajná situácia, ktorá nás v nadchádzajúcej dobe čaká.

Dnes k nám totiž prúdil od západu veľmi teplý vzduch, no nad Nemecko už začal prenikať studený, pôvodom arktický vzduch, ktorý v nočných hodinách začne zatekať aj nad naše územie. Práve výrazný teplotný kontrast a premiešavanie týchto vzduchových hmôt spolu s vhodnou dynamikou o ktorú sa postaral dnešný studený front spôsobovali tvorbu búrok. V noci však už front ustúpi a naše územie sa dostane do arktického prúdenia, ktoré príjemné rozhodne nebude. Zrážky sa postupne začnú meniť od severozápadu na sneženie.