Čaká nás teplý a slnečný víkend. Teploty presiahnu +20 °C

Ľubomír Franko

V strede týždňa by sme slnečné počasie hľadali málokde. Výšková tlaková níž, ktorá sa presúva z Poľska ďalej nad východné Nemecko, priniesla daždivé počasie najmä na západné a stredné Slovensko. Už cez víkend sa ale môžeme tešiť na teplejšie a najmä slnečnejšie počasie s teplotami aj okolo +20 °C.

Dominantným útvarom v strednej Európe počas pracovného týždňa bude výšková tlaková níž. Tá sa bude presúvať z Poľska ďalej nad Nemecko a do týchto oblastí prinesie aj chladnejšie počasie. Napríklad v Nemecku budú teploty aj 7 °C pod dlhodobým priemerom.

Odchýlka teplôt od dlhodobého normálu vo štvrtok v Európe
Odchýlka teplôt od dlhodobého normálu vo štvrtok v Európe

Vplyv tejto tlakovej níže na počasie u nás bude čoraz slabší a postupne úplne pominie. Už v piatok bude na naše územie vplývať tlaková výš, ktorá sa k nám rozšíri od východu.

Po zadnej strane tlakovej výše k nám bude od juhu prúdiť teplý vzduch, no oblačnosť sa napriek tomu vyskytne.

Čaká nás slnečný a teplý víkend

Teploty budú stúpať už v závere pracovného týždňa. Vo štvrtok môžeme očakávať maximálne denné teploty od +11 do +18 °C, v piatok budú teploty podobné. V sobotu a v nedeľu bude prílev teplého vzduchu od juhu vrcholiť. Maximálne denné teploty v sobotu dosiahnu od +15 °C na severe po +20 °C na juhozápade Slovenska.

Najteplejším dňom tohto týždňa bude nedeľa, kedy maximálne denné teploty dosiahnu +16 °C na severe po +21 °C na juhovýchode a juhozápade Slovenska. Predpoveď maximálnych denných teplôt môžete nájsť v galérii pod článkom.

Maximálne denné teploty v nedeľu
Maximálne denné teploty v nedeľu

Takéto teploty sú na danú ročnú dobu úplne bežné a budú len slabo nad dlhodobým priemerom.

Napriek vyšším teplotám sa počas dňa bude tvoriť malá kopovitá oblačnosť, z ktorej by ale malo zapršať len výnimočne. Očakávame prevažne polooblačné až polojasné počasie.

V nedeľu večer dorazí studený front

Počasie sa opäť zmení v samotnom závere týždňa. Nad južnou časťou Škandinávie sa prehĺbi tlaková níž, po ktorej prednej strane k nám v nedeľu večer dorazí studený front.

Front prinesie prehánky a dážď, ojedinele sa môžu vyskytnúť aj búrky. Vzhľadom na časový horizont sa presná poloha zrážok odhadnúť nedá, no front dorazí od západu.

Čo sa ale dá povedať je, že nás čaká výraznejšie ochladenie. Zatiaľ čo v nedeľu budú teploty presahovať hranicu +20 °C, v pondelok by aj v najteplejších lokalitách malo byť len okolo +14 °C. Okrem ochladenia a zrážok musíme počítať aj so silnejším vetrom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd