Čaká nás veľkolepé zatmenie Slnka. V čom bude odlišné od toho z roku 2017?

Čaká nás veľkolepé zatmenie Slnka. V čom bude odlišné od toho z roku 2017?
Veronika Sádovská

Svet čaká veľkolepé zatmenie Slnka, ktoré budú môcť vidieť milióny ľudí. Toto magické nebeské divadlo budeme môcť sledovať už o pár týždňov. Nenechajte si ho ujsť.

Keď 8. apríla nastane úplné zatmenie Slnka a vytvorí na oblohe nad Mexikom a Severnou Amerikou nádherné predstavenie, bude to prvýkrát, čo k takejto udalosti dôjde v tejto časti sveta za posledných sedem rokov. Zároveň to bude aj naposledy až do roku 2044.

Úplné zatmenie Slnka nastáva, keď Mesiac prechádza medzi Zemou a Slnkom a úplne blokuje slnečnú tvár. Ale tieto nebeské udalosti nie sú všetky úplne rovnaké.

 

Uvidia ho milióny ľudí

Síce aprílové zatmenie bude mať podobnú dráhu ako to z 21. augusta 2017, aj keď sa bude pohybovať opačným smerom a pokryje viac územia, existuje medzi nimi pomerne veľa rozdielov. Jedným z tých kľúčových, ktorý odlišuje tohtoročné podujatie, je to, kto ho bude môcť vidieť.

NASA odhaduje, že zatmenie v roku 2017 videlo 215 miliónov dospelých ľudí v USA priamo alebo virtuálne.

„Tohtoročné úplné zatmenie Slnka bude aspoň čiastočne viditeľné pre všetkých aj v susedných krajinách Spojených štátoch, čo z neho urobí najdostupnejšie zatmenie, aké tento národ a táto generácia zažili," uviedla Nicola Fox, pridružená administrátorka riaditeľstva vedeckých misií NASA.

Cesta čiastočného zatmenia Slnka v roku 2017  národnom parku Northern Cascades
Cesta čiastočného zatmenia Slnka v roku 2017 národnom parku Northern Cascades, Bill Ingalls/NASA

Dlhšie a viditeľnejšie zatmenie

Zatmenie v roku 2024 bude môcť vidieť viac ľudí, pretože cesta úplného zatmenia alebo miesta, kde budú ľudia svedkami mesačného tieňa, ktorý úplne zakryje slnko, bude širšia. Vzdialenosť Mesiaca od Zeme sa mení podľa toho, ako obieha našu planétu a počas úplného zatmenia Slnka v roku 2017 bol Mesiac ďalej od Zeme, čo spôsobilo, že oblasť totality bola užšia a siahala od približne 100 až 114 kilometrov.

Mesiac však bude počas tohtoročnej udalosti bližšie k našej planéte, takže sa očakáva, že cesta, po ktorej sa bude jeho tieň nad Severnou Amerikou rozprestierať, bude v šírke približne 174 až 196 kilometrov.

 

Cesta zatmenia v roku 2024 tiež prechádza cez hustejšie obývané oblasti a väčšie mestá ako predtým. V roku 2017 žilo v ceste úplného zatmenia len 12 miliónov ľudí žilo, zatiaľ čo tento rok to bude takmer 32 miliónov. Ďalších 150 miliónov ľudí žije v okruhu 322 kilometrov a budú môcť sledovať čiastočné zatmenie.

Keďže je Mesiac k nám bližšie, tohtoročné zatmenie bude trvať dlhšie. V roku 2017 trvalo dve minúty a 42 sekúnd, tento rok ho budú môcť pozorovať aj viac ako 4 minúty a to konkrétne v štáte Indiana.

Ani na Slovensku nemusíme zúfať, pretože NASA chystá online vysielanie tejto nádhernej nebeskej udalosti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd