Čaká nás výrazné ZHORŠENIE počasia. Ráno dorazí víchrica a snehová fujavica

Peter Minárik

Nedeľa sa nesie v znamení pokojného počasia, avšak už o pár hodín sa počasie na našom území výraznejšie zhorší. Presúvajúca sa tlaková níž prinesie na Slovensko víchricu, sneženie a dokonca aj snehovú fujavicu. Nepriaznivé počasie zasiahne celé naše územie.

Už v piatok prišla na naše územie zmena, no tá je zatiaľ málo výrazná. Studený front, ktorý cez naše územie postupoval, priniesol zrážky a so sebou vtiahol aj o čosi chladnejší vzduch. Teploty sa však len znížili nepatrne o zhruba 5 °C a stále sú aj počas víkendu nad úrovňou dlhodobého teplotného normálu.

Už v nadchádzajúcich hodinách však na naše územie dorazí ďalší studený front, ktorý prinesie oveľa výraznejšiu zmenu. Okrem studeného frontu bude cez naše územie postupovať aj tlaková níž, ktorá sa postará o poriadne veterné počasie.

Víchrica sa blíži

Presúvajúca sa tlaková níž prinesie počas pondelka na naše územie silný vietor. Severozápadný vietor začne naberať na sile predovšetkým v pondelok ráno a dopoludnia.

Na západnom Slovensku by sme najsilnejšie nárazy mali zaznamenávať od pondelkového poludnia do večera, na východe nášho územia a na horách bude najveternejšie v pondelok večer.

Na západnom Slovensku bude severozápadný vietor dosahovať nárazy do 25 m/s. Ešte silnejší vietor sa očakáva na východe, a to predovšetkým vo Východoslovenskej nížine, kde poryvy vetra dosiahnu rýchlosť až do 29 m/s. Najsilnejší vietor zaznamenáme opäť na horách, kde by poryvy vetra mali prekračovať rýchlosť až 40 m/s.

Počas dňa tak musíme byť vonku obozretní. Silný vietor môže lámať konáre a na východe a na horách bude mať dostatočnú silu na to, aby aj vyvracal stromy.

Začne snežiť a čaká sa aj fujavica

Počas nočných hodín sa nad naše územie od juhozápadu začne nasúvať rozsiahle zrážkové pole, ktoré na celé naše územie prinesie dážď. Zároveň sa však od severu začne nad naše územie dostávať chladnejší vzduch, v dôsledku ktorého začne klesať hranica sneženia.

Tá sa postupne zníži na úroveň okolo 500 metrov a snehové zrážky sa objavia predovšetkým na severe a východe nášho územia. V priebehu pondelka bude dochádzať k ďalšiemu poklesu hranice sneženia, ktorá môže poklesnúť ojedinele až na 300 metrov.

Keďže súčasne bude veterno, tak treba predovšetkým na severe a v horských oblastiach počítať pri snežení a silnom vetre s tvorbou snehových jazykov. Záveje sa neočakávajú, avšak situácia na cestách môže byť komplikovaná, keďže vyskytujúca sa snehová fujavica výrazne zníži dohľadnosť.

K ďalšiemu poklesu hranice sneženia dôjde v pondelok večer a v utorok by sa snehové zrážky mohli objaviť aj v najnižších polohách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd