BÚRKY: Čakajú nás aj silnejšie BÚRKY. Dorazia v dvoch vlnách. Pozrite si, s čím treba počítať

Peter Minárik

Slovensko po príjemných teplých dňoch čaká séria búrok, ktorá pokazí víkend. Rozhodne nečakajte, že víkendové počasie prinesie na naše územie slnečnú oblohu. Hrozia skôr početné prehánky a aj silnejšie búrky, ktoré môžu byť nebezpečné.

Plány na predĺžený víkend sú v plnom prúde a začalo sťahovanie národov. Toto presúvanie sa nesie v znamení príjemného jarného počasia s vysokými teplotami.

Na celom našom území aktuálne panuje slnečné počasie s teplotami až do +24 °C. Najteplejšie je v Žiari nad Hronom. Nad +20 °C sa však teploty šplhajú prakticky vo všetkých nižších polohách.

Môže za to príliv teplého vzduchu, ktorý do našej oblasti vrcholí, ako aj tlaková výš, ktorá prináša spomínané pekné počasie.

Počasie sa zhorší

Už v priebehu nočných hodín sa začne počasie na našom území zhoršovať. Od západu sa bude nad naše územie nasúvať oblačnosť, ktorá súvisí s frontom. Sobotňajšie ráno by malo byť slnečné len na juhovýchode a postupne sa aj tu oblačnosť zväčší.

V ranných hodinách sa bude nad naše územie od západu nasúvať zrážkové pole, ktoré prinesie dážď predovšetkým do oblasti západného a severozápadného Slovenska. Zajtrajšie ráno tak bude oblačné a pridá sa aj dážď, no nebezpečenstvo nám hrozí až v popoludňajších hodinách.

Búrky čakajte na viacerých miestach

Prvé búrky začnú vznikať zajtra okolo poludnia v oblasti Podunajskej nížiny. Prvé blesky by mali udierať najmä v južnom sektore zrážkového poľa v oblasti Nitry, či Levíc. Postupne však budú búrky početnejšie.

oblasti, v ktorých sa očakávajú búrky
oblasti, v ktorých sa očakávajú búrky

Udeje sa totiž to, že počas dňa môže prechodne na západe vykuknúť Slnko. Nad nami sa však bude nachádzať teplejší a vlhší vzduch a bude stačiť skutočne len zopár minút slnečného svitu, čo pomerne rýchlo labilizuje túto vzduchovú hmotu a v nej začnú vznikať búrky.

Hodnoty CAPE, ktoré reprezentujú úroveň labilnosti vzduchovej hmoty by mohli v oblasti Viedne vystúpiť až nad 1000 J/Kg, čo sú už veľmi výrazné hodnoty na takúto situáciu.

Ako sa pole zrážok, ktoré ráno zasiahne západ bude odsúvať smerom na východ tak práve za ním budú vznikať jednotlivé búrky, ktoré môžu byť aj výraznejšie.

Najpravdepodobnejší výskyt búrok je v oblasti severozápadného a západného Slovenska, kde budú už krátko popoludní vznikať početné prehánky a búrky.

Sobotňajšie búrky by mohli byť aj intenzívnejšieho charakteru. Vyskytovať sa budú výrazné zrážky a očakáva sa pomerne častý výskyt krúp. Situáciu budeme počas celého dňa sledovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd