Čakajú nás slnečné búrky. Zem schytá dvojitý úder

Čakajú nás slnečné búrky. Zem schytá dvojitý úder
Veronika Sádovská

V najbližšej dobe vedci predpovedajú Slnku dve búrky alebo výrony koronálnej hmoty. Obidve zasiahnu aj Zem. Čo nás čaká?

Keď tento rok v USA oslavovali Deň nezávislosti, 4. júla, Slnko vytvorilo silný ohňostroj. Ten prišiel vo forme slnečných búrok alebo výronov koronálnej hmoty (CME), ktoré sú čiastočne nasmerované na Zem a boli pozorované Slnečným a heliosférickým observatóriom NASA (SOHO) obiehajúcim okolo našej hviezdy.

Najbližší výbuch už zajtra

NASA predpovedala, že masívne vyvrhnutie plazmy zasiahne Zem zajtra, piatok 7. júla. Keď nabité častice v CME zasiahnu magnetické pole našej planéty, magnetosféru, môžu spôsobiť geomagnetické búrky.

Tieto búrky môžu následne ovplyvniť elektrickú a komunikačnú infraštruktúru tu na zemskom povrchu, ako aj satelity, čo negatívne ovplyvňuje služby, ako je globálny polohový systém (GPS).

Dve v jednom

Odborníčka na vesmírne počasie Tamitha Skov zdieľala obrázky oboch CME zaznamenaných experimentom SOHO Large Angle and Spectrometric Coronagraph Experiment (LASCO) a uviedla:

„Naše Slnko oslavilo 4. júl svojím špeciálnym ohňostrojom! Prichádzajú dve slnečné búrky čiastočne nasmerované na Zeme (nazývané CME). Druhá búrka dosiahne prvú s tým, že nás udrú v pomere 1:2. Modelové predpovede ukazujú pravdepodobný vplyv na 7. júla."

Čaká nás dvojitá dávka

Prvá CME, ktorá je podľa NASA pomalšia, dorazí v piatok pred 14:00 nášho času. Druhá sa rúti vesmírom rýchlejšie a bude mať za následok to, čo opísala  Skovová ako „priamy zásah" na Zem. Príchod sa očakáva tesne pred prvou búrkou.

Tieto výrony hmoty budú mať silu spustiť geomagnetickú búrku na úrovni G1. To znamená, že máme očakávať menšie udalosti, ktoré však budú mať vplyv na elektrickú sieť a vedenie kozmických lodí.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd