Na Ukrajine spadol meteor, ktorý všetkých vystrašil. Pôvodne sa hovorilo o satelite RHESSI

Zuzana Macháčová

Tento týždeň sa očakáva, že sa na Zem zrúti vyradený satelit RHESSI po viac ako 21 rokoch služby, ktorý sa opäť dostane do atmosféry obklopujúcej našu planétu. V stredu večer na Ukrajine bola na oblohe pozorovaná jasná žiara letiaceho objektu. 

V stredu večer si na oblohe v Kyjeve obyvatelia všimli jasný padajúci objekt. Ukrajinské média si mysleli, že dopadol na Zem satelit NASA.

Úrady vyhlásili letecký poplach, aby si úlomky zo satelitu, ktoré majú spadnúť na Zem nevyžiadali žiadne obete. Poplach nad hlavným mestom trval takmer hodinu. Záblesky na nebi videli aj ľudia v Žytomyrskej oblasti na západ od hlavného mesta. 

Niekoľko videí neskôr zverejnených na sociálnych sieťach zachytávalo výbuch objektu. Tento jav vyvolal aj niekoľko postov na Twitteri, pričom používatelia žartovali o možnosti, že ide o UFO.

Išlo o jasný meteor

Neskôr šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak napísal, že sa „netreba obávať, že ide o UFO”, pretože išlo o prácu protivzdušnej obrany. Neskôr však túto správu zmazal a napísal, aby ľudia čakali na ďalšie informácie.

Pre agentúru Reuters hovorca NASA poprel zrútenie satelitu. Vedci sa prikláňajú k názoru, že išlo o bolid – veľmi jasný meteor. Verzia o páde satelitu nie je pravdepodobná ani podľa ukrajinského vesmírneho analytika Andrija Kolesnyka, ktorý v minulosti pôsobil ako poradca šéfa ukrajinskej štátnej vesmírnej agentúry. 

Pre BBC Rob Margetta z oddelenia komunikácie NASA uviedol, že v čase, keď na Ukrajine uvideli na oblohe záblesk, bol satelit stále na obežnej dráhe a návrat do atmosféry ho ešte len čaká. NASA ako aj Pentagon satelit stále sledujú. 

Satelit RHESSI

Satelit NASA sa skutočne nekontrolovane vracia na Zem. Ide o satelit RHESSI, ktorý skúmal Slnko od roku 2002 až do svojho vyradenia v roku 2018.

RHESSI nie je veľký, váži len 270 kg a väčšina hmotnosti sa počas pádu do atmosféry premení na popol a paru. Niektoré komponenty by mali prežiť návrat do atmosféry, hoci riziko poškodenia na Zemi je nízke, približne 1 ku 2 467. 

V posledných aktualizáciách bol čas dopadu do atmosféru upravený pričom je naplánovaný na štvrtok 20. apríla o 1:00 hod. nášho času s rezervou približne troch hodín.

RHESSI určite nebude najväčším kusom vesmírneho odpadu, ktorý nekontrolovane spadne na Zem. V novembri minulého roka napríklad 21-tonová čínska raketa Long March 5 opätovne vstúpila do atmosféry približne 5 dní po vypustení tretieho a posledného modulu vesmírnej stanice Tiangong. Išlo o štvrtú misiu rakety Long March 5B.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd