Čaro „padajúcich“ hviezd: Augustovú oblohu rozjasnia bohaté Perzeidy

Čaro „padajúcich“ hviezd: Augustovú oblohu rozjasnia bohaté Perzeidy
Veronika Salayová

K augustovej nočnej „show“ už každoročne patria obľúbené Perzeidy, ktoré prinesú na oblohu množstvo „padajúcich“ hviezd. Romantika pod nočnou oblohou tak môže začať...

Meteorický roj Perzeidy – najobľúbenejší kozmický „ohňostroj“ roka – je viditeľný každý rok od polovice júla až do polovice augusta. V tomto roku sa po dvoch rokoch opäť teší skvelým podmienkam pre ich pozorovanie

Maximum roja, za ktorým stojí kométa 109P Swift-Tutlle, vychádza na 13. augusta, kedy bude Mesiac len dva dni pred novom. Obloha bude tmavá a Mesiac tak nebude rušiť pozorovanie svojím jasom.

Letný večer pod hviezdami 

Perzeidy však môžete sporadicky vidieť už aj teraz na nočnej oblohe, no ich najväčšia aktivita nastane od 8. do 14. augusta. Budúci týždeň sa tak pripravte na letnú romantiku pod hviezdami.

Ak nám bude počasie priať, tak budeme môcť sledovať až 100 „padajúcich“ hviezd za hodinu, čo je naozaj bohaté nočné predstavenie. 

Frekvencia „padajúcich“ hviezd je síce variabilná, no v priemere bude možné každých 40 sekúnd vidieť 1 perzeidu, keďže sa takto volá meteor patriaci k meteorickému roju Perzeíd. 

Najvyššia frekvencia meteorov

Meteory budú zdanlivo vylietavať zo súhvezdia Perzeus. Medzi 00.00 a 4.00 hod. ráno, keď radiant roja stúpa najviac nad obzor, je frekvencia meteorov obvykle najvyššia.

Vďaka príjemným letným teplotám ich teda možno ľahko sledovať po celú noc na rozdiel od výdatnejších Kvadrantíd s maximom na začiatku januára.

Perzeidy patria k najpravidelnejším meteorickým rojom a ľudovo sa nazývajú aj „slzičky svätého Vavrinca“, pretože sú činné okolo 10. augusta, kedy je na sviatok sv. Vavrinca. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd