Časovaná bomba: V európskych vodách koroduje stará munícia a chemické zbrane

Veronika Salayová

Na dne európskych morí dodnes ležia milióny ton nevybuchnutej munície z oboch svetových vojen. Hrozí aj únik jedov z chemických zbraní, čo by mohlo spôsobiť obrovskú ekologickú katastrofu. 

Tony nevybuchnutej munície ležia na dni viacerých európskych morí. Likvidácia munície by zrejme stála miliardy eur, je však nevyhnutná. Keby sa munícia ponechala svojmu osudu, mohla by spôsobiť ekologickú katastrofu, informuje  ČT 24.

Od 2. svetovej vojny už ubehlo niekoľko desaťročí, no po celej Európe sa nachádza ponechaná vojnová munícia, a to nielen na súši, ale i vo vode. V moriach pri európskych brehoch ležia dokonca aj staršie munície, ktorá pochádzajú ešte z 1. svetovej vojny.

Tony nevybuchnutej munície

„Odhadujeme, že na dne Severného a Baltského mora sa nachádza 1,6 milióna ton munície z oboch svetových vojen,“ uviedol šéf jednotky na likvidáciu munície v Šlezvicku-Holštajnsku Oliver Kinast.

Väčšinu munície do vody nahádzali spojenecké vojská v snahe zlikvidovať ich v rámci plánovanej demilitarizácie Nemecka.

Hrozí únik nebezpečných plynov

V moriach sa dokonca nachádzajú aj chemické zbrane, ktoré predstavujú doslova časovanú bombu pre životné prostredie. Do mora by sa mohol uvoľniť yperit alebo slzný plyn, čo by spôsobili obrovskú ekologickú katastrofu. 

Ak sa nepodarí nadobro zlikvidovať muníciu spolu s týmito nebezpečnými chemickými zbraňami, je len otázka času, kedy dôjde k úniku jedov do morí.

„Všetka munícia je vnútri železných puzdier a tá už korodujú vyše 70 až 80 rokov,“ poukázal Aaron Beck z Helmholtz centra pre výskum oceánov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd