Časť Kalifornie doslova zasypal sneh. Na horách napadlo viac ako 3 m snehu. V oblasti vyčíňa blizzard

Dominik Cenkner

Uzávierky medzištátnych ciest, lavínové varovania, silný vietor, metre snehu. Aj takto to v prvý marcový víkend vyzerá v Kalifornii, ktorú zasiahol blizzard.

Nepriaznivé počasie, ktoré už niekoľko hodín sužuje Kaliforniu, prinieslo cez tri metre snehu, nárazy vetra s rýchlosťou 300 km/h, uzavretie hlavnej dopravnej tepny, národných parkov a lyžiarskych stredísk a dokonca aj tornádo. A to bol len prvý deň (sobota).

Lyžiarske strediská na úpätí pohoria Sierra hlásili, že za 24 hodín od štvrtka večera do piatka večera napadlo viac ako 60 cm snehu. V lyžiarskom stredisku Northstar v kalifornskom Truckee napadlo od štvrtkového popoludnia až meter snehu.

Národná meteorologická služba (NWS) začiatkom soboty uviedla, že rozsiahle naviate sneženie vytvára „mimoriadne nebezpečné až nemožné podmienky na cestovanie“. Kombinácia snehu a silného vetra bola najintenzívnejšia v pohorí Sierra Nevada, kde za hodinu napadlo viac ako 7 cm snehu a nárazy vetra dosahovali rýchlosť 160 km/h.

 

Meteorológ NWS, William Churchill, uviedol, že do neskorej nedele napadne od 1,5 do 3,6 metra snehu, pričom najvyššie úhrny snehu budú v nadmorských výškach nad 1 500 metrov. Nižšie polohy zasiahol silný dážď.

Extrémne nebezpečné počasie

Churchill označil aktuálne dianie v počasí za extrémne. Blizzard zasiahol najmä pohorie Sierra Nevada, ako aj ďalšie časti Nevady a dokonca aj Utah a časť západného Colorada. Povedal však, že neočakáva prekonanie rekordov.

„Čo sa týka vetra a snehu, je to veľmi zlé. Oveľa horšie to už ale nebude,“ dodal Churchill.

Lyžiarske stredisko Palisades pri jazere Tahoe - najväčšie stredisko v oblasti a dejisko zimných olympijských hier v roku 1960 - zaznamenalo viacero nárazov vetra s rýchlosťou nad 240 km/h a jeden náraz v piatok večer tamojšieho času, ktorý dosiahol rýchlosť až 305 km/h.

Hrozia aj pády lavín

Meteorologická služba uviedla, že „vysoké až extrémne lavínové nebezpečenstvo“ sa očakáva v nedeľu večer v celej centrálnej časti Sierry vrátane oblasti jazera Tahoe.

Kalifornské úrady v piatok uzavreli 160 km cesty I-80 kvôli hustému sneženiu, silnému vetru i zníženej viditeľnosti.

Kyle Frankland, skúsený vodič snežného pluhu, povedal, že sa mu zlomilo niekoľko častí jeho zariadenia, keď odstraňoval masy mokrého snehu.

„Je to sila, v Truckee pracujem už 44 rokov a môžem povedať, že aktuálne počasie naplno ukázalo svoju sile. Avšak v žiadnom prípade nie rekordnú,“ dodal Frankland.

Blizzard ohromil životy miliónov ľudí

V horských a podhorských oblastiach Kalifornie platí výstraha pred blizzardom pre približne pol milióna ľudí. Pre ďalších 6 miliónov ľudí je v platnosti výstraha pred „zimnou búrkou“.

Spoločnosť Pacific Gas & Electric v sobotu okolo piatej hodiny ráno informovala, že 33 000 domácností a podnikov je bez elektrickej energie. Do desiatej hodiny dopoludnia tento počet klesol na menej ako 24 000.Uvádza sa na stránke PowerOutage.us.

 

Aby toho nebolo málo, tornádo v piatok popoludní zosadlo v okrese Madera a spôsobilo škody na základnej škole.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd