Časť Slovenska už pokryla biela perina. Sneží aj v Bratislave. Koľko cm snehu napadlo a čo prinesú nasledujúce hodiny?

Časť Slovenska už pokryla biela perina. Sneží aj v Bratislave. Koľko cm snehu napadlo a čo prinesú nasledujúce hodiny?
Dominik Cenkner

Mesiac pred Vianocami na Slovensku prevláda typicky zimné počasie. Nielenže sa ochladilo, ale na niektorých miestach sa môžu tešiť aj zo snehovej nádielky. Práve takýchto miest bude v nasledujúcich hodinách a dňoch čoraz viac.

Počasie u nás v priebehu soboty ovplyvňuje rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu nad východnou Európou. Po jej zadnej strane k nám prúdi od severu studený, pôvodom arktický vzduch.

Okrem toho, že sa u nás citeľne ochladilo a v priebehu dnešného dňa nie sú vylúčené ani celodenné mrazy, sa u nás vyskytujú aj zrážky. Tie sú aktuálne zrána v podobe sneženia, resp. miestami dažďa so snehom. 

Sneženie sa na Slovensku vyskytovalo už v nočných hodinách. Zachytil ho napr. aj jeden z našich čitateľov vo Višňovom pri Žiline.

Najviac zrážok, aj tých snehových sa vyskytuje práve na západe a severozápade Slovenska. Podľa radarových informácií by sa snehové vločky mali vyskytovať aj v Bratislave a jej okolí. Výdatnejšie sneží v Žilinskom kraji. 

Na cestách bez výraznejších problémov

Zrejme aj preto, že je sobota, nehlásia vodiči z ciest výraznejšie problémy. To však neznamená, že si netreba dať pozor. 

Vodičov dnes môže potrápiť poľadovica (aktuálne sa tak deje na úseku medzi Turzovkou a Čadcou), v horských oblastiach aj snehové jazyky či záveje. Bližšie informácie prináša Slovenská správa ciest:

„Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý, okrem D3 Poľana - Skalité a R3 obchvat Trstenej, kde je vrstva čerstvého až kašovitého snehu do 1-3 cm. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý. V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sa na cestách miestami nachádza čerstvý až kašovitý, prípadne utlačený sneh o hr. 1-3 cm, miestami do 4-5 cm. 

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Na HP Chorepa, Huty, Javorník, Fačkov, Homôlka, Oravská Lesná, Besník, Makov, Vernár a Dobšiná sa nachádza čerstvý až kašovitý, prípadne utlačený sneh o hr. 1-3 cm, na HP Podspády do 4-5 cm. Na HP Vrchslatina je poľadovica.“

Postupne bude snežiť na celom území

V noci zo soboty na nedeľu sa čaká, že príde na naše územie ďalšia vlna sneženia, ktorá prinesie zrážky opäť predovšetkým na severné Slovensko a na severozápad. Sneženie by sa však malo vyskytovať aj na krajnom západe a keďže by teploty mali byť na celom území pod nulou, tak nádej, že v nedeľu ráno sa západné Slovensko, vrátane Bratislavy zobudí do bieleho rána je veľmi vysoká.

Sneženie a vytvorenie snehovej pokrývky je takmer isté v Žilinskom a v Prešovskom kraji a vo väčšine Košického, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. Ak u vás zatiaľ nie je bielo, v priloženej fotogalérii si môžete pozrieť nádherné zábery z oblastí, kde už nasnežilo. 

Budeme radi, keď sa aj vy podelíte o svoje zábery. Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám však aj cez aplikáciu WhatsApp. Stačí kliknúť >>>TU.

Na záver len pripomenieme, že všetky dôležité informácie nájdete aj v našom ONLINE textovom prenose na našej hlavnej stránke.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd