Časti Veľkej koralovej bariéry zanikajú

Ľubomír Franko

Veľká korálová bariéra pri pobreží Austrálie opäť zažíva ťažké chvíle. Koraly vplyvom globálneho otepľovania a narastajúcej teploty vody začínajú blednúť.

Podobná situácia nastala aj v minulý rok, kedy vybledlo takmer 95% severnej časti Veľkej koralovej bariéry. Tento rok sa percentuálne poškodenie pohybuje na rovnakej úrovni, no tento krát aj severnej a aj strednej časti útesu. Nedotknuté, alebo slabo poškodené ostávajú už len južné časti.

Blednutie koralov má na svedomí globálne otepľovanie a nárast teploty oceánov. Nádhernú farebnosť koralov vytvárajú riasy, ktoré žijú na ich povrchu a prevládajú v symbióze. Koraly vytvárajú pre riasy živiny a riasy sú zas "spokojné za ubytovanie". S narastajúcou teplotou oceánov však riasy nemôžu prežiť. Silný efekt El Niňo počas minulého roku spôsobil masívny ohrev teploty v okolí Veľkej koralovej bariéry a riasy začali vymierať, čo spôsobilo blednutie koralov. Zaujímavosťou však je, že koraly blednú aj tento rok, keď už efekt El Niňo nie je prítomný.

Historicky je toto už štvrté obrovské blednutie korálov po rokoch 1998, 2002 a 2016. Blednutie nemusí vždy znamenať smrť koralov. Tie sa dokážu obnoviť približne po desiatich rokoch, no keďže tieto dve blednutia boli časovo vzdialené len dvanásť mesiacov, pre časti severnej oblasti Veľkej koralovej bariéry to znamená definitívny koniec. 

V obrovskom množstve zničil koraly aj tropický cyklón Debbie, ktorý koncom marca pustošil východné pobrežie Austrálie. Búrka bola natoľko silná, že zničila koraly pozdĺž 100 kilometrovej trajektórie jej pohybu. Najväčším nepriateľom je však bez pochýb globálne otepľovanie. Za posledných 19 rokov stúpla teplota vody východne od pobrežia Austrálie v priemere až o 1°C, čo je pre tak citlivé organizmy ako riasy obrovská zmena, na ktorú sa nedokážu prispôsobiť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd