Celý ostrov sa dvíha: Vulkanológ predpovedá, že erupcia na Islande začne o pár hodín

Celý ostrov sa dvíha: Vulkanológ predpovedá, že erupcia na Islande začne o pár hodín
Veronika Salayová

Zvýšená seizmická aktivita na polostrove Reykjanes naznačuje bezprostrednú erupciu medzi Hagafell a Stóra-Skógarfell. Vulkanológ z Islandskej univerzity predpovedá, že erupcia by mohla začať už o pár hodín. 

Seizmická aktivita v blízkosti magmatickej komory neďaleko mesta Grindavík na polostrove Reykjanes sa zvýšila, čo naznačuje, že objem magmy dosahuje svoj prah. V rozhovore Benedikt Ófeigsson, riaditeľ seizmológie Islandského meteorologického úradu, vyjadril svoje znepokojenie nad tým, že ľudia zostávajú v Grindavíku, ale dúfa, že sú pripravení rýchlo opustiť mesto.

Odborník Þorvaldur Þórðarson, profesor vulkanológie na Islandskej univerzite, zopakoval riaditeľove obavy a uviedol, že ďalšia erupcia na polostrove Reykjanes nastane už čoskoro, a je možné, že už o pár hodín. 

„Nedávno som povedal, že erupcia príde 1. marca a prikláňam sa k tejto predpovedi,“ uviedol profesor. Þorvaldur dodal, že erupcia by mohla začať v piatok alebo najneskôr v pondelok.

 

Erupcie môžu trvať roky

Þorvaldur očakáva, že tento nedávny model erupcií na Reykjanes – kde sa erupcie vyskytujú každé tri týždne a trvajú jeden až tri dni – bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch alebo dokonca rokoch,

„Je možné, že veľké zemetrasenie by mohlo prerušiť tento sled udalostí, hoci s najväčšou pravdepodobnosťou to bude jednoducho pokračovať,“ poznamenal Þorvaldur a poznamenal, že na polostrove Reykjanes došlo za menej ako tri roky k šiestim erupciám.

Satelitné snímky celého Islandu ukazujú, že ostrov začal stúpať. Vulkanológ má podozrenie, že za tým je zemský plášť pod krajinou, ktorý je zásobovaný roztaveným materiálom. Ak je to pravda, môže to mať za následok zvýšenú sopečnú aktivitu po celom ostrove. 

 

Zatiaľ nie je úplne jasné, čo sa v podloží deje, ale je zjavné, že sa tam zrejme akumuluje veľké množstvo magmy, najmä okolo ľadovca Vatnajökull. Ak by k erupcii v týchto dňoch došlo, bola by to štvrtá erupcia od decembra minulého roka. 

Odborník na záver navrhol, aby úrady zvážili otvorenie mesta Grindavík, elektrárne Svartsengi a Modrej lagúny rýchlejšie po ďalšej erupcii, pričom nabádal k opatrnosti a neodporúčal nezdržiavať sa alebo nepracovať v týchto oblastiach, keď sa zdá, že ďalšia erupcia sa blíži.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd