České Švajčiarsko po ničivom požiari stále nie je plne prístupné. Nahnevaní obyvatelia napísali list vláde

České Švajčiarsko po ničivom požiari stále nie je plne prístupné. Nahnevaní obyvatelia napísali list vláde
Dominik Cenkner

Nahnevaní podnikatelia a starostovia z Národného parku České Švajčiarsko spísali otvorený list vláde. Vadí im, že ani rok a pol od ničivého požiaru sa stále nepodarilo sprístupniť celé zasiahnuté územie. Mnoho ciest je tu stále zatvorených a nikto presne nevie, kedy sa otvoria.

Roman Pluháček už 23 rokov podniká v Medznej pri Hrensku. Keď tu horelo, plamene len tesne minuli jeho ubytovací rezort, informuje web CNN Prima News. 

„Tá doba, kedy malo dôjsť k nejakej obnove a návratu turizmu v podobe pred covidom a požiarom, je veľmi dlhá. Rok a pol už je úplne neúnosný,“ povedal Pluháček.

Niektorým hotelierom už však došli sily. „My sme to predali. Už jednoducho v Hrensku podnikať nebudeme,“ povedala Ivana Stárková.

 

Miestni podnikatelia a politici vraj vôbec nevedia, kedy sa sprístupnia po požiari uzavreté cesty. „Doteraz nepoznáme termíny jednotlivých akcií, ktoré má národný park za úlohu splniť. Vždy sa rokovania roznesú do stratena a povedal by som, že sa vlastne neurobí nič,“ povedal predseda Zväzku obcí v Národnom parku Českej Švajčiarsko, Milan Darina.

Vláda na obnovy poskytla sto miliónov korun

„Ministerstvo životného prostredia poskytlo 100 miliónov korún Správe národného parku, ktorá pracuje na obnove cestnej siete,“ povedal český minister životného prostredia, Petr Hladík.

Podľa správcov bude tento rok návštevníkom parku k dispozícii 150 kilometrov značených turistických ciest. Chystáme tiež novinky, je to napríklad náučný chodník Kyjovským údolím alebo bezbariérová vyhliadková plošina na Pravčickú bránu, uviedol hovorca Správy Národného parku České Švajčiarsko, Tomáš Salov.

 

Kvôli hrozbe pádu kamenia a stromov ale stále zostáva uzavretá svetoznáma Edmundova tiesňava, ktorou ročne prešlo vyše 300-tisíc ľudí. „Jej uzavretie a nefungovanie má ohromný vplyv na celý región,“ dodal Pluháček.

Správcom parku by vraj pomohla zmena zákonov. „Niektoré cesty by sme mohli otvoriť na vlastné nebezpečenstvo,“ povedal Salov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd