Českí vinári bojovali o svoju úrodu, ako mohli. Mrazy aj tak spôsobili miliardové škody

Českí vinári bojovali o svoju úrodu, ako mohli. Mrazy aj tak spôsobili miliardové škody
Dominik Cenkner

Bežný človek chce na epizódu veľmi chladného počasia, ktorá v našich končinách začala v druhej polovici apríla, veľmi rýchlo zabudnúť. Pomôže mu k tomu aj oteplenie, ktoré sa dnešným dňom začalo. Lenže ovocinári, záhradkári, vinári či poľnohospodári na tieto dni len tak nezabudnú. Iba vinári už ohlásili, že rátajú miliardové škody.

To, že to vinári a vinohradníci nemajú jednoduché, znelo aj na piatkovej tlačovej konferencii k aktuálnej situácii a vyčísleniu škôd v susednej Českej republike. V priebehu pár týždňov sa totiž prakticky vystriedali všetky ročné obdobia, vrátane nočných mrazov. Na Morave problémy s počasím vinárom znížia výnos o 23 percent. Celkové škody napáchané na tohtoročnej úrode sú viac ako dve miliardy korún.

„Zlé správy o škodách spôsobených mrazmi prichádzajú zo všetkých strán, od malých i veľkých producentov. Hoci konečná výška škôd zatiaľ nie je známa, je zrejmé, že bude najvyššia za desiatky rokov,“ myslí si prezident Vinárskej únie Ondřej Baránek. Cituje ho portál idnes.cz

„Pre naše odvetvie je to ďalšia rana v krátkom slede, a preto sme vyzvali ministra poľnohospodárstva, aby sa zasadil o zastavenie debát na zavedenie spotrebnej dane na tiché vína. To by pre nás bola v tejto chvíli cielená likvidácia,“ vysvetlil prezident Zväzu vinárov Českej republiky, Martin Chlad.

 

Český minister poľnohospodárstva Marek Výborný (KDU-ČSL) po tlačovej konferencii vinárov na sieti X napísal, že na štvrtok 2. mája pozval zástupcov vinárov i ovocinárov na rokovanie, kde na základe upresnených dát predloží konkrétne možnosti pomoci. „Nenecháme ich padnúť! O možnostiach pomoci z EÚ chcem rokovať aj v pondelok na Rade AGRI v Luxemburgsku,“ napísal Výborný. Vinári ho pozvali na verejnú diskusiu začiatkom mája vo Veľkých Bieloviciach, kde budú stovky z nich.

Nerovnomerné škody

Nejaké poškodenie postihlo v posledných dňoch napríklad všetky viničné trate Znovínu, ktoré má na Znojemsku aj Hustopečsku. „Na južných lokalitách sa zatiaľ zdá byť poškodenie menšie, približne v rozmedzí päť až dvadsať percent. Na severnejšie situovaných viniciach sme zaznamenali poškodenie od tridsiatich do deväťdesiatich percent v závislosti od veku vinice a terénnych špecifík lokality,“ uviedol riaditeľ Znovínu Karel Matula.

Vinárstvo Lahofer, čo tiež na Znojemsku obhospodaruje cez 430 hektárov vinohradov, potvrdzuje poškodenie desatiny viníc. Desať, možno pätnásť percent rozlohy vinohradov poškodených mrazom hlási aj Martin Pitra z rovnomenného vinárstva v Dolných Dunajoviciach. „Odniesli to nižšie polohy a týkalo sa to odrôd Chardonnay, Neronet, Müller Thurgau,“ približuje.

Slabé mrazy v nížinách sú obvyklé, tie vo vyšších polohách prekvapujú. Tak ako vinohradníka Stanislava Málka z vinárstva Gotberg, čo hospodári v obci Popice neďaleko Hustopečia pri Brne. Na dolných terasách skutočne našiel pár pomrznutých kríkov, vyššie po vinici sa šiel pozrieť len čo keby náhodou. „Poškodenie je minimálne, okolo pol percenta. Je to ale totálne spálené, a čo je paradoxné, že úplne navrchu na kopci, kde by som mráz v žiadnom prípade neočakával,“ láme si hlavu.

Možností, ako môžu vinári proti mrazom bojovať, je viac, napríklad pálenie sviec alebo biologického materiálu vo vinohradoch, ale veľmi sa to neoplatí. Už len preto, že vinári majú vinice na rôznych miestach a nedá sa odhadnúť, kde mráz udrie. „Keby bol mráz hlásený jeden deň, zvážime časť vinice ochrániť. Ale keď riziko trvá štrnásť dní, tak nemáme šancu. Sviečky na jeden hektár stoja asi 75 tisíc korún, a keď teplota klesne pod mínus tri stupne, tak aj tak nepomôžu a len prehĺbite stratu,“ vysvetľuje Málek.

Len vinári tak hlásia miliardové škody, ktoré určili odhadom. Nehovoriac o ďalších pestovateľoch či poľnohospodároch. Aj im aprílové mrazy uškodili.

 

Dobrou správou ale je, že do našej oblasti sa vracia oteplenie. Nielen denné, ale aj nočné teploty budú stúpať nahor. Viac prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd