Česko po búrkach a dažďoch zasiahli povodne. Záplavy hlásia hneď z niekoľkých oblastí

Veronika Sádovská

Tlaková níž, ktorá pumpuje do našej oblasti vlhký a teplý vzduch, v ktorom vznikajú búrky prináša aj silné lejaky, ktoré sužujú Nemecko a už aj Česko, kde po novom taktiež hlásia povodne.

Dnešný deň sa v Česku začal spočiatku príjemným a teplým počasím, postupne sa zamračilo a od západu sa popoludní pridali aj búrky. Tie sprevádzal silný lejak, ktorý spôsobil aj povodne.

O tom, že zrážky sú naozaj intenzívne svedčí aj najvyšší zaznamenaný úhrn doteraz a to 63,3 mm, ktoré spadli v Horšovskom Týne. K 50 mm sa blížia aj stanice v Tachove a Železnej Rude.

Hasiči bojujú s rozbúrenou vodou

Hasiči popoludní už mali aj prvé výjazdy. Neďaleko Přimdy ľudia hlásili vytopené pivnice. Prvé škody boli v obci Močerady neďaleko Domažlíc. Množstvo škôd postupom času narastalo a ešte bude narastať. V nasledujúcich hodinách môžu začať výrazne stúpať aj dolné toky riek s dosiahnutím 2. alebo výnimočne aj 3. SPA.

Meteorológovia odhadujú, že to budú najničivejšie búrky doposiaľ v tomto roku. Už počas dňa zaplavilo železničnú trať  medzi Borom na Tachovsku a Bielou nad Radbuzou na Domažlicku.

„V juhozápadnej polovici Čiech sa stále tvoria búrky sprevádzané najmä prívalovým dažďom s úhrnami aj okolo 30 mm/h, ktoré budú postupne prechádzať do trvalejšieho dažďa," informoval Štefan Handžák z ČHMÚ.

ČHMÚ aktualizoval výstrahy

V týchto chvíľach českí meteorológovia aktualizovali výstrahy pred povodňami. Keďže intenzívne zrážky budú prevládať celú noc, očakáva sa aj dosiahnutie povodňových stupňov na západe krajiny a to na tokoch, ktoré odvodňujú časť Šumavy a Český les.

V povodí Radbuzy by mala hladina vody prekročiť 2. SPA a dokonca krátkodobo by mala dosiahnuť aj 3. SPA. V povodí Mže a Úhlavy dosiahne hladina 1. SPA a a krátkodobo aj 2. SPA.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd