Česko sužuje kalamita. Ľudia sú bez elektriny. Večer príde sneženie aj ku nám

Dominik Cenkner

V susednej Českej republike naďalej bojujú s nepriaznivým počasím. Najmä na východe krajiny spôsobilo husté sneženie množstvo problémov, a to najmä v doprave.

Sneženie, ale aj poľadovica. Česko už od nočných hodín bojuje s počasím. Prvé informácie sme vám priniesli už ráno, ale aj teraz popoludní je situácia na viacerých miestach kritická.

Najhoršie to ráno vyzeralo na diaľnici D1, ktorú blokoval smerom na Prahu kamión. Kvôli tomu sa tam tvorili niekoľko kilometrové kolóny. Premávku sa už podarilo obnoviť. 

„Dopravná situácia na diaľnici D1 sa výrazne zlepšila, diaľnica do Prahy je prejazdná bez obmedzení, ale na úseku do Brna musia policajti budiť niektorých vodičov kamiónov, aby sa súpravy opäť rozbehli,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Dana Čírtková. Diaľnica by podľa nej mala byť prejazdná v oboch smeroch bez komplikácií.

Komplikácie v doprave na výjazde z Brna na sever. Auta dopoludnia stáli v dlhej kolóne, zdroj: Radim Strachoň
Komplikácie v doprave na výjazde z Brna na sever. Auta dopoludnia stáli v dlhej kolóne, zdroj: Radim Strachoň

Podľa polície boli najväčšie dopravné problémy na Třebíčsku a čiastočne aj na Žďársku, kde napadlo najviac snehu. Tomu zodpovedá aj počet nehôd v týchto okresoch.

„V kraji sme od rána zaznamenali asi tri desiatky dopravných nehôd, niektoré z nich však vodiči riešili prostredníctvom svojich poisťovní a vypísaním euroformulára. Všetky nehody sa zatiaľ zaobišli bez vážnejších zranení,“ informovala Čírtková. „Apelujeme na všetkých vodičov, aby boli pri jazde mimoriadne opatrní, pretože cesty sú pokryté snehom a sú prejazdné so zvýšenou opatrnosťou,“ dodala.

V dôsledku sneženia a neprejazdnej cesty v Poľsku bol v piatok ráno pre všetku dopravu uzavretý hraničný priechod do Poľska v Náchode - Bělovsi. Krátko pred 12:00 bola premávka obnovená, polícia o tom informovala na Twitteri.

Množstvo domácností bez prúdu

Spoločnosť ČEZ doposiaľ zaznamenala osem porúch na vedení vysokého napätia. Z tohto dôvodu je bez prúdu okolo 2 400 domácností. 

Najviac z nich je v Moravskoslezkom a Zlínskom kraji. Konkrétne na Frýdecko-Místecku a Vsetínsku. Ďalšie poruchy sú hlásené taktiež z Plzeňského a Královohradeckého kraja.

Množstvo snehu spôsobilo problémy aj v Brne. Takto to vyzeralo na ulici Kotlářská, zdroj: Oldřich Haluza
Množstvo snehu spôsobilo problémy aj v Brne. Takto to vyzeralo na ulici Kotlářská, zdroj: Oldřich Haluza

Komplikácie na železniciach

Situácia na železniciach, ktorú ráno skomplikovalo husté sneženie, sa dopoludnia upokojila. Na viacerých miestach však vlaky stále meškajú a niektoré vlaky sa kvôli snehu aj pokazili. Železničná správa vyslala do terénu všetky svoje zimné pracovné čaty, aby odstránili sneh z výhybiek a nástupíšť.

Najväčšou komplikáciou bolo zastavenie dopravy na východe krajiny na železničnom koridore na Slovensko, kde ráno spadol strom na trať medzi Mostami u Jablunkova a Čadcou. České dráhy tam zaviedli náhradné autobusy. Okolo 10:00 začali vlaky opäť premávať, ale nabrali veľké meškanie.

Problémy sú aj v Olomouckom kraji. Na trati 290 medzi stanicami Bohuňovice a Šumperk je obmedzená doprava z dôvodu poľadovice na trakčnom vedení. Prevádzka vlakov elektrickej trakcie je zastavená, spoje sú teraz zabezpečované motorovými vlakmi.

Na železničnú trať medzi stanicami Červenka - Litovel spadol strom a prevádzka je momentálne zastavená, informovala hovorkyňa ČD Vanda Rajnochová.

Sneženie príde aj na Slovensko

V uplynulých hodinách sa na našom území opäť pomerne výrazne oteplilo, čo spôsobilo, že na mnohých miestach pršalo. Dážď síce ustal, ale už čoskoro nás čaká ďalšia vlna dažďa. Dnes večer sa však začne opäť ochladzovať a na západe začne zasa snežiť.

Už teraz sa nad Maďarskom formuje ďalšie zrážkové pole, ktoré popoludní začne ovplyvňovať počasie na našom území.

Na viacerých miestach sa očakáva dážď, pričom ojedinele nie sú vylúčené ani búrky. Búrky zapríčiní teplotný kontrast na teplotnom rozhraní. Od severozápadu sa totiž začne popoludní opäť natláčať aj nad naše územie studený vzduch a teplotný kontrast je v tomto období vždy vhodný pre tvorbu búrok.

Búrky sa však vo významnejšej miere budú vyskytovať najmä nad Maďarskom, kde je teplotný kontrast výraznejší. Zatiaľ čo na juhovýchode Maďarska stúpajú teploty k +13 °C, tak na severozápade sú len +2 °C.

Studený vzduch by tak v popoludňajších hodinách mal priniesť návrat kvapalných zrážok na snehové. Tie hrozia predovšetkým v severozápadnej polovici nášho územia, vrátane hlavného mesta Bratislavy, kde by malo začať taktiež snežiť. 

Bližšie informácie sme vám už priniesli. Nájdete ich v nasledujúcom článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd