Česko sužuje sneženie. Tisícky domácností sú bez elektriny

Peter Minárik

Tlaková níž, ktorá včera ovplyvňovala počasie u nás ešte stále ovplyvňuje počasie u našich západných susedov. Sneženie tu spôsobuje komplikácie.

Česká republika sa od stredajšieho dňa potýka so snežením, ktoré predovšetkým zasiahlo Jihočeský kraj a Vysočinu, kde napadlo lokálne až okolo 20 cm nového snehu.

Českí meteorológovia ešte včera varovali, že v Česku by mal padať ťažký, mokrý sneh, ktorý môže spôsobiť komplikácie v doprave a v dodávkach elektrickej energie, čo sa aj stalo.

Problémy mali motoristi na viacerých úsekoch Vysočiny. Problémy boli aj na diaľnici D1, kde v noci museli zastaviť dopravu pre skrížený kamión, pričom obchádzkové trasy vplyvom sneženia neboli zjazdné.

Komplikácie sa však netýkajú len oblasti Vysočiny, ale taktiež Pardubicka, kde napadlo okolo 10 cm nového snehu. Hasiči mali výjazdy k popadaným stromom a k dopravným nehodám.

Na juhu Čiech, kde je situácia najhoršia mali plné ruky práce aj energetici.

Kvôli popadaným stromom, ktoré sa zrútili pod ťarchou ťažkého snehu zostali tisícky domácností bez dodávok elektrickej energie.

Energetici zaevidovali až 12 porúch na vysokom napätí. V teréne boli celú noc a k dnešnému ránu je bez dodávok elektrickej energie ešte okolo 1200 domácností.

Sneženie susedné Česko sužuje ešte aj teraz a čiastočne zasiahne aj severozápadné Slovensko, kde by mohlo napadnúť do 5 cm nového snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd