Cez Slovensko postupuje studený front. Dnes hrozia BÚRKY a nasledovať bude prudké ochladenie

Cez Slovensko postupuje studený front. Dnes hrozia BÚRKY a nasledovať bude prudké ochladenie
Peter Minárik

Počas dnešného dňa bude počasie na Slovensku ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie množstvo zrážok, ale predovšetkým západné časti nášho územia sa dočkajú aj búrok. Po prechode studeného frontu treba počítať s postupným ochladením, ktoré zasiahne celé naše územie.

Prvý víkendový deň prináša na naše územie zväčšenú oblačnosť a vyskytujú sa aj prvé zrážky. Tieto zrážky sa pohybujú smerom na východ a sú pomerne slabšie, no v priebehu popoludnia nie sú vylúčené ani silnejšie prehánky, či dokonca búrky.

Počasie v Európy ovplyvňuje studený front, ktorý sa včera nachádzal nad západnou Európou, kde priniesol veľké množstvo bleskov a to predovšetkým nad Francúzsko. Detektory bleskov zaznamenali za včerajší deň nad Európou viac než 100 000 bleskov.

najintenzívnejšie sa blýskalo na východe Francúzska
najintenzívnejšie sa blýskalo na východe Francúzska, zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Zopár desiatok bleskov sa vyskytlo aj v susednom Česku, a aj v susednom Rakúsku, a v noci sme zaznamenali prvé dva blesky aj na našom území a to konkrétne na Myjave.

Dnes hrozia aj búrky

Studený front sa zo západnej Európy dostal nad našu oblasť a dnes bude v dominantnej miere ovplyvňovať počasie aj u nás. Podobne ako včera v západnej Európe, tak aj nad našou oblasťou hrozia búrky.

Netreba sa však príliš obávať. Búrky, ktoré sa budú vyskytovať nad našim územím budú v porovnaní s tými včerajšími oveľa slabšie. Zatiaľ čo včera sa vyskytovali aj nebezpečné sprievodné javy v podobe prívalových zrážok a ojedinelých krúp, tak dnešným najhlavnejším prejavom búrok bude len zosilnený dážď.

 

Zároveň však treba dodať, že dnešné búrky sa síce očakávajú, no nie sú rozhodne isté. Pravdepodobnosť ich výskytu je počas popoludňajších hodín predovšetkým v oblasti západného a severozápadného Slovenska. Len ojedinele sa búrky vyskytnú na východe.

Čaká nás prudké ochladenie

Čo bude oveľa výraznejšie ako dnešné búrky je zajtrajšie ochladenie. Za studeným frontom k nám totiž začne po zadnej strane tlakovej níže so stredom nad Pobaltím od severu prenikať veľmi chladný vzduch.

Ten pocítime na zajtrajších teplotách predovšetkým na severe Slovenska, kde nemusia maximálne denné teploty vystúpiť nad hranicu +10 °C. Výraznejšia vlna ochladenia však príde v noci na pondelok.

Už noc na pondelok prinesie prvé mrazy na naše územie, pri ktorých môžu teploty klesať k -4 °C. Pondelkové ráno tak bude v porovnaní s tým nedeľným oveľa chladnejšie a teploty sa za 24 hodín prepadnú aj o viac ako 5 °C.

pondelkové ráno bude oproti nedeľňajšiemu o niekoľko stupňov chladnejšie
pondelkové ráno bude oproti nedeľňajšiemu o niekoľko stupňov chladnejšie, iMeteo.sk
 

Veľmi chladný vzduch pocítite v pondelok, kedy sa maximálna denná teplota na severe Slovenska nedostane nad +5 °C a len v najteplejších lokalitách môžu teploty stúpať nad hranicu +10 °C.

Okrem ochladenia nás čakajú aj zrážky, ktoré do severných regiónov Slovenska môžu priniesť návrat snehových vločiek.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd