Cez Slovensko sa PRÁVE TERAZ presúva výrazný dážď. V týchto oblastiach sa očakáva aj výdatný lejak

Peter Minárik

Cez naše územie sa začal presúvať studený front so zrážkami. V priebehu dnešného dňa sa pole zrážok presunie cez takmer celé naše územie a prinesie do určitých regiónov Slovenska výdatné zrážky. Pozrite si, kde práve dnes treba čakať výdatnejší dážď.

Máme za sebou veľmi teplý víkend. Oba víkendové dni priniesli teploty, ktoré sa na našom území šplhali až k hranici +25 °C, no túto hranicu, ktorá je charakteristická pre definovanie letného dňa, teploty ešte neprekonali. Teplé počasie lákalo mnohých von, no v nedeľu podvečer priniesli prekvapenie hneď niektoré úkazy.

Na Slnku došlo k výraznej erupcii a k vychŕleniu koronálnej hmoty, ktorá narušila geomagnetické pole Zeme. To spôsobilo, že sme videli to, čo sa v našich zemepisných šírkach nestáva často. Polárna žiara bola viditeľná z mnohých oblastí Slovenska, a to predovšetkým zo stredného a východného Slovenska. Na západe sme polárnu žiaru nepozorovali, pretože v tom čase tu už bola oblačnosť.

Tá súvisela so studeným frontom, ktorý počas večerných hodín začal ovplyvňovať počasie na našom území. Na rakúsko-maďarskom pohraničí sa vyskytovali búrky, ktoré bolo možné pozorovať aj z juhozápadného Slovenska. Na naše územie však samotné búrky nedorazili.

Do okolia Bratislavy prišli len krátkodobé výraznejšie zrážky, ktoré priniesli vo večerných hodinách niekoľko milimetrov zrážok.

Studený front počas noci pomerne rýchlo postúpil cez západné Slovensko, kde nebol zrážkovo veľmi výrazný, a aktuálne sa nachádza nad stredným Slovenskom, kde na viacerých miestach prší. Ďalšie zrážky sa očakávajú aj v priebehu dnešného dňa.

Dážď bude aj výdatnejší

Dnes bude na studenom fronte dochádzať k výraznej tvorbe zrážkovej činnosti. Zrážky by mali byť aj výraznejšie, keďže nad východnou Európou sa nachádza pomerne výrazná tlaková výš, ktorá jednoducho nepustí studený front ďalej smerom na východ. Front tak bude postupovať veľmi pomaly a na ňom sa budú tvoriť jednotlivé zrážkové vlny, ktoré by mohli byť aj výraznejšie.