Cez Stredozemné more sa preháňa silný mistrál. Dovolenkári, pozor na búrky a silný vietor

Cez Stredozemné more sa preháňa silný mistrál. Dovolenkári, pozor na búrky a silný vietor
Veronika Salayová

Cez Stredozemné more fúka silný mistrál, ktorý dosahuje silu víchrice. Dovolenkári, ktorí sa nachádzajú pri Stredozemnom mori, by sa mali dnes pripraviť na silný vietor a búrlivé počasie.

V západnej časti Stredozemného mora sú v súčasnosti aj veľké poveternostné turbulencie. Na juhu Francúzska sa na východe z údolia Rhony vyvinul silný mistrál.

Tento vietor, typický pre tento región, fúka na juh do mora silou víchrice. Mistrál je silný vietor, ktorý vzniká pri silnom severozápadnom až severnom prúdení.

Obvykle vzniká, ak sa nad Atlantikom nachádza tlaková výš a nad severným morom tlaková níž, medzi ktorými prúdi studený vzduch.

Na juhu Francúzska aktuálne vietor naberá na sile a pokračuje až nad Stredomorie, pričom nárazy už prekračujú rýchlosť vyše 100 km/h.

 

Stredomorská búrka

K mistrálu sa v Stredomorí pridajú aj búrky, pričom vietor môže pri francúzskom a talianskom pobreží dosahovať pri búrkach rýchlosť až 120 km/h. 

Takto silný vietor môže napáchať veľké škody, rovnako bude veterné počasie veľkou výzvou najmä pre lodnú dopravu.

Počasie v oblasti Stredomoria tak bude dnes veľmi nebezpečné. Dovolenkári by si preto mali dať v piatok pozor na búrlivé počasie so silným vetriskom. 

Vietor sa bude počas piatku presúvať cez Sardíniu a Sicíliu do južného Stredomoria pri severnom pobreží Afriky, kde bude vyčíňať najmä v piatok večer a s noci na sobotu. 

 
Na druhej strane mistrál v južnom Francúzsku v piatok večer zoslabne. 
 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd