Cez víkend náš čaká „jahodový“ spln. Bude mať Mesiac ružový nádych?

Veronika Salayová

Cez víkend nás čaká ďalší spln, tentoraz s prívlastkom „jahodový“. Tento prívlastok evokuje, že Mesiac bude mať ružový nádych. Bude to naozaj tak? 

V nedeľu 4. júna 2023 o 5:42 hod. nastáva júnový spln Mesiaca. Pozorovať ho vo svojej kráse môžeme už v noci zo soboty na nedeľu, kedy bude na oblohe žiariť najviac. 

Júnový spln má však viacero pomenovaní. Jedným z nich je podľa keltských kmeňov prívlastok „ružový“, avšak o niečo známejšie je pomenovanie „jahodový“ spln.

Takto to nazývali indiánske kmene s odkazom na skutočnosť, že jún bol obdobím zberu jahôd. Zhodou okolností sa pomenovanie ružový spln viaže podľa indiánskych kmeňov aj pre aprílový spln, kedy kvitli ruže. 

Ide tak iba o pomenovania jednotlivých splnov, ktoré označovali rôzne prírodné udalosti, prostredníctvom ktorých sa jednotlivé kmene v minulosti orientovali v čase.

Takže pokiaľ vás zaujíma, či bude mať Mesiac cez víkend ružový nádych, tak vás musíme sklamať − ružovú farbu Mesiaca neočakávajte.

Onedlho nás čaká prvý superspln v tomto roku

Ak sme vás sklamali, tak máme pre vás zaujímavú informáciu, ktorá vás možno poteší. Júlový spln bude výnimočný tým, že pôjde o prvý superspln v tomto roku. 

Pre tých, ktorí nevedia, aký je rozdiel medzi „obyčajným“ splnom a supersplnom, v skratke vysvetlíme, že ide o pozorovanú veľkosť Mesiaca na oblohe. Počas supersplnu sa Mesiac javí na oblohe o niečo väčší než počas iných splnov v priebehu roka. 

Ak nastane situácia, že je Mesiac v splne a navyše blízko perigea, čiže najbližšie k Zemi, vtedy svieti mimoriadne jasne. Mesiac sa na oblohe javí väčší až o 14 % a svieti o 30 % jasnejšie. Vtedy nastáva superspln a na oblohe môžeme pozorovať supermesiac. Táto udalosť nás čaká 3. júla

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd