Cez víkend náš čaká „jahodový“ spln. Bude mať Mesiac ružový nádych?

Cez víkend náš čaká „jahodový“ spln. Bude mať Mesiac ružový nádych?
Veronika Salayová

Cez víkend nás čaká ďalší spln, tentoraz s prívlastkom „jahodový“. Tento prívlastok evokuje, že Mesiac bude mať ružový nádych. Bude to naozaj tak? 

V nedeľu 4. júna 2023 o 5:42 hod. nastáva júnový spln Mesiaca. Pozorovať ho vo svojej kráse môžeme už v noci zo soboty na nedeľu, kedy bude na oblohe žiariť najviac. 

Júnový spln má však viacero pomenovaní. Jedným z nich je podľa keltských kmeňov prívlastok „ružový“, avšak o niečo známejšie je pomenovanie „jahodový“ spln.

Takto to nazývali indiánske kmene s odkazom na skutočnosť, že jún bol obdobím zberu jahôd. Zhodou okolností sa pomenovanie ružový spln viaže podľa indiánskych kmeňov aj pre aprílový spln, kedy kvitli ruže. 

Ide tak iba o pomenovania jednotlivých splnov, ktoré označovali rôzne prírodné udalosti, prostredníctvom ktorých sa jednotlivé kmene v minulosti orientovali v čase.

Takže pokiaľ vás zaujíma, či bude mať Mesiac cez víkend ružový nádych, tak vás musíme sklamať − ružovú farbu Mesiaca neočakávajte.

Onedlho nás čaká prvý superspln v tomto roku

Ak sme vás sklamali, tak máme pre vás zaujímavú informáciu, ktorá vás možno poteší. Júlový spln bude výnimočný tým, že pôjde o prvý superspln v tomto roku. 

Pre tých, ktorí nevedia, aký je rozdiel medzi „obyčajným“ splnom a supersplnom, v skratke vysvetlíme, že ide o pozorovanú veľkosť Mesiaca na oblohe. Počas supersplnu sa Mesiac javí na oblohe o niečo väčší než počas iných splnov v priebehu roka. 

Ak nastane situácia, že je Mesiac v splne a navyše blízko perigea, čiže najbližšie k Zemi, vtedy svieti mimoriadne jasne. Mesiac sa na oblohe javí väčší až o 14 % a svieti o 30 % jasnejšie. Vtedy nastáva superspln a na oblohe môžeme pozorovať supermesiac. Táto udalosť nás čaká 3. júla

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd