Cez víkend nás čaká výrazné ochladenie. Bude aj o 10 °C chladnejšie

Veronika Salayová

S blížiacim víkendom sa počasie na Slovensku pokazí a dorazí ďalšie ochladenie, ktoré bude pomerne výrazné. Ochladí sa aj o 10 °C v porovnaní s dlhodobým normálom. 

Tento týždeň začal slnečným počasím s teplotami do +20 °C. Počasie s jasnou oblohou ešte chvíľu vydrží, no potom dôjde k zmene − v závere pracovného týždňa začne oblačnosti pribúdať a začnú sa objavovať aj slabšie prehánky a zrážky. 

Počas týždňa sa po okraji tlakovej výše so stredom nad východnou Európou dostane nad Rumunsko a Ukrajinu chladný vzduch. Vo štvrtok a v piatok sa zároveň nad Jadranom prehĺbi tlaková níž.

Pomedzi tieto tlakové útvary k nám v piatok od juhovýchodu prenikne chladný vzduch, ktorý prinesie na naše územie ďalšie ochladenie, ktoré mnohých nepoteší. 

Záver pracovaného týždňa tak bude nezvyčajne chladný. Piatok prinesie nízke teploty a zrážky, pričom chladno bude najmä v západnej polovici územia. Kým na východe sa teploty budú približovať k +20 °C, na západe teploty nevystúpia nad +15 °C. 

Chladnejšie aj o 10 °C

Anomálie teplôt, čiže odchýlka od dlhodobého normálu, bude v piatok -10 °C. Znamená to, že v tento deň bude o 10 °C chladnejšie, ako je na začiatok mája zvykom na základe priemerných hodnôt. 

Ochladenie sa prehupne aj do víkendu, a tak nás čaká aj veľmi chladná sobota. Aj tá bude podpriemerná, čo sa denných teplôt týka. Anomália teplôt síce už nebude natoľko výrazná ako v piatok, no chladnejšie bude o -8 °C.

V sobotu teploty vystúpia na +16 °C na západe, na východe bude o niečo teplejšie, s teplotami do +19 °C. Aj v sobotu, rovnako ako v piatok, sa môžu objaviť prehánky a nie sú vylúčené ani búrky. Zrážky sa očakávajú aj v nedeľu.

S príchodom víkendu sa počasie pokazí a čaká nás skôr chladný víkend so zamračeným počasím a častými prehánkami a dažďom. Viac o vývoji teplôt sa dozviete TU.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd