Do Španielska dorazila zima. Husté sneženie obmedzilo dopravu

Do Španielska dorazila zima. Husté sneženie obmedzilo dopravu
Zuzana Macháčová

Cez víkend zasiahla Španielsko studená vlna počasia. Teplota prudko klesla a v severnej časti krajiny napadol sneh. Španieli bojujú aj s výdatnými zrážkami a silným vetrom.

Do Španielska cez víkend zavítala zima. V nedeľu bolo 15 autonómnych oblastí v pohotovosti kvôli silnému vetru, dažďu alebo snehu.

Najťažšie poveternostné podmienky boli v severnej časti krajiny, od Galície po Katalánsko, kde platili oranžové výstrahy pre snehové fujavice. V horských oblastiach týchto regiónov snežilo.

Husté sneženie viedlo v pondelok k uzavretiu hlavných ciest spájajúcich Galíciu, Kantábriu a Astúriu s Mesetou, hornatou oblasťou v centrálnej časti Pyrenejského polostrova, pre nákladné autá.

 

 

Sneh, ktorý napadol v Pyrenejach, je dobrou správou pre turistov a majiteľov lyžiarskych stredísk. Dúfajú, že to vydrží až do konca sezóny.

Záplavy a polámané stromy

Na severe Španielska výdatne padal nielen sneh, ale aj dážď. V Haliči viedli silné dažde k záplavám. V priebehu niekoľkých hodín spadlo v meste Pontevedra 77 litrov vody na meter štvorcový, informovala národná meteorologická agentúra AEMET.

Silný nárazový vietor na niektorých miestach vyvracal stromy. Vlny v Kantábrijskom mori dosahovali výšku 8 metrov.

Ťažký začiatok týždňa

Varovania v mnohých častiach krajiny sú v platnosti do utorka. Očakáva sa, že v severných regiónoch bude naďalej husto snežiť.

 


Na niektorých miestach v Astúrii môže v nadmorskej výške okolo 1 000 metrov napadnúť za 24 hodín 25 cm snehu. V oblastiach od 800 do 1 000 m n. m. v Astúrii aj Kantábrii to bude medzi 10 a 15 cm.

Výstrahy pred nárazmi vetra s rýchlosťou 80 km/h platia pre väčšinu územia Španielska aj počas utorka. Meteorológovia očakávajú, že sa počasie v krajine začne zlepšovať od stredy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd