PRÁVE SA DEJE: Cez východ sa ženie desivá supercela. POD VODOU je niekoľko obcí

PRÁVE SA DEJE: Cez východ sa ženie desivá supercela. POD VODOU je niekoľko obcí
Peter Minárik

Cez východné Slovensko sa ženie mohutná supercela, ktorá produkuje krúpy a prívalové zrážky. Problémy sú hneď na viacerých miestach. Supercela, ktorá aktuálne postupuje cez krajný východ je aj pri pohľade na fotografie desivá.

Búrky začali na východe spôsobovať poriadne problémy. Východným Slovenskom sa prehnalo už niekoľko supercelárnych búrok, ktoré produkujú krúpy a prívalové zrážky. Tie zaplavili niekoľko domov a ulíc.

Búrka zaplavila obec Zborov

Prvá silná búrka zasiahla obec Zborov, v okrese Bardejov. Po intenzívnej búrke vyhlásil v stredu popoludní starosta obce Zborov v okrese Bardejov Ján Šurkala tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako uviedol pre TASR, situácia je mimoriadne vážna vo viacerých častiach obce.

"Tentoraz sa voda začala valiť z každej strany. Zatopilo Dukliansku ulicu, Osloboditeľov a prakticky v celej obci to narobilo problém. Momentálne zasahujú v obci profesionálni aj dobrovoľní hasiči zo Zborova, Chmeľovej-Stebníka a Becherova. Začínajú čerpať vodu z dvorov a pivníc. Zatopený je opäť aj dvor na poľnohospodárskom družstve. Neviem celý rozsah škôd identifikovať," uviedol Šurkala. Zaplavené sú podľa jeho slov i obývané časti rodinných domov. "Volali mi aj z osady, že zatopilo chatrče," skonštatoval starosta.

Podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove na mieste zasahujú šiesti hasiči z Bardejova s dvomi kusmi techniky a približne 17 dobrovoľných hasičov. Ako doplnil, hasiči po búrke odstraňovali tiež spadnutý strom v obci Havaj v okrese Stropkov a v Prešove.

Intenzívne búrky sa zo severovýchodného Slovenska presunuli nad krajný východ, kde vyčíňajú práve v týchto chvíľach.

Pod vodou sú obce v okrese Vranov nad Topľou. 

Intenzívne zrážky zasiahli aj obce v okrese Vranov nad Topľou. Prívalové zrážky zaplavili napríklad obce Soľ, či Sedliska. Viaceré cesty sú zaplavené a ťažko prejazdné.