Cez západ sa ženie búrkový systém. Vietor vyvracia stromy

Dominik Cenkner

Ani sobotný podvečer nie je na Slovensku, čo sa búrok týka, pokojný. Západnou časťou krajiny postupuje búrkový systém, ktorý je sprevádzaný najmä intenzívnymi zrážkami a silným vetrom. Ten vyvracia aj stromy.

Slovensko zažíva už deviaty deň po sebe, počas ktorého na našom území zaznamenávame búrky. Tie prvé sa dnes vyskytli už v skorých ranných hodinách, stalo sa tak na západe krajiny.

Dopoludnia búrok pribúdalo, avšak výraznejšie problémy či škody nespôsobovali. Sprevádzané boli len zrážkami. Popoludní už začali naberať na sile.

Aj napriek tomu neboli tak výrazné ako v susednom Česku. Tam búrky, resp. krúpy pri nich, zasypali niekoľko miest a spôsobili aj zosuv pôdy. Dokazuje to video nižšie.

 

Západom postupuje búrkový systém

V okolí Budapešti sa sformoval búrkový systém, ktorý postupoval ďalej smerom na severozápad. Prvé búrky z neho prekročili naše hranice krátko po 16. hodine, a to konkrétne v okolí Kamenice nad Hronom.

Po 17:30 hodine už búrky siahali od Šale po Fiľakovo. Vyskytovali sa pri nich intenzívnejšie zrážky. Napr v Štúrove spadlo za hodinu 8,6 mm zrážok.

Viac problémov však spôsobil silný vietor, ktorý vyvracal stromy. Došlo aj na obmedzenie dopravy.

Stalo sa tak za Šarovcami v smere do Kalnej nad Hronom. Úsek je stále neprejazdný. A rovnako tak aj za Tekovskými Lužanmi v smere do Šaroviec, tento úsek už je sprejazdnený.

Spadnutý strom na ceste pri Šarovciach
Spadnutý strom na ceste pri Šarovciach, Katarína Kakačková

Aktuálny výskyt búrok

Krátko pred 19. hodinou sa búrky vyskytujú v týchto lokalitách:

  • severne od Trnavy
  • okolie Piešťan

Tieto búrky postupujú na severozápad, v najbližších chvíľach s nimi musia počítať v Trenčianskom kraji. Aktuálnu polohu búrok zobrazuje aj náš iRadar.

 

Všetky dôležité informácie nájdete v našom LIVE textovom prenose. Ten je k dispozícii >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd