Chaos a strach v Taliansku. Pod SUPERVULKÁNOM sa silno trasie zem. Ľudia sa boja ísť do domov

Chaos a strach v Taliansku. Pod SUPERVULKÁNOM sa silno trasie zem. Ľudia sa boja ísť do domov
Veronika Salayová

Taliansky supervulkán Flegrejské polia pri Neapole naháňa strach a spôsobuje chaos v Taliansku. Počas včerajšieho večera došlo k viacerým citeľným zemetrasenia, pričom jedno bolo nezvyčajne silné. Ľudia sa zhromaždili vonku a boja sa ísť domov. 

Pod supervulkánom Flegrejské polia (Campi Flegrei) dochádza pomerne často k menším zemetraseniam a objavuje sa tu slabší seizmický roj. Naposledy došlo k viacerým menším zemetraseniam pred týždňom, ale aj v apríli a marci tohto roka.

Zemetrasenia dosahujú pomerne malú silu, a to okolo 2,0 až 3,0 magnitúdy. Talianski vedci viackrát potvrdili, že sopka sa pomaly prebúdza, čo spôsobuje tieto menšie seizmické udalosti, no tento proces je veľmi pomalý a môže trvať aj roky, kým dôjde k erupcii.

Silné zemetrasenie pod supervulkánom

V pondelok večer však napriek tomu supervulkán poriadne vystrašil Talianov. Od rána sa v oblasti triasla zem, no večer boli zaznamenané otrasy väčšej intenzity, než zvyčajne. Epicentrum zemetrasení bolo v Pozzuoli, ktoré leží pod supervulkánom. Otrasy boli zreteľne cítiť aj v neďalekom Neapole a ďalších blízkych obciach.

O 19:51 h zaznamenali seizmografy otras s magnitúdou 3,5, ktorý sa vyskytol v hĺbke 2,8 km. O 20:10 h došlo v hĺbke 2,6 km k zemetraseniu s magnitúdou až 4,4, čo vyvolalo strach medzi obyvateľstvom. Takéto silné zemetrasenie pod sopkou Flegrejské polia ešte vulkanológovia nezaznamenali.

zaznamenané zemetrasenia pod supervulkánom
zaznamenané zemetrasenia pod supervulkánom, zdroj: Meteoweb

Otrasy bolo cítiť aj na ostrove Procida. Šok bol cítiť nielen v kopcovitej a centrálnej oblasti Neapola, ale aj vo vnútrozemských obciach, ako sú Casavatore a Giugliano  v Kampánii. 

 

Podľa svedkov bolo zemetrasenie citeľné, triasli sa postele a z poličiek padali predmety. Mnohí obyvatelia opustili svoje domovy a vyšli do ulíc. Operačná miestnosť hasičského zboru prijala niekoľko hlásení aj o prasklinách a padajúcich omietkach z fasád budov. 

Zemetrasenia pokračovali do noci

O 21:46 h bol zaznamenaný ďalší otras s magnitúdou 3,9 s epicentrom v hĺbke 2,5 km, zatiaľ čo o 21:55 h sa v rovnakej hĺbke vyskytol otras s magnitúdou 3,1. O 23:00 h došlo v hĺbke 2,7 km k zemetraseniu s magnitúdou 3,6.

Od 19:51 talianskeho času 20. mája prebieha v oblasti Campi Flegrei seizmický roj. V čase vydania tejto tlačovej správy (20:34 h) bolo predbežne zistených 20 zemetrasení s magnitúdou Md ≥ 0,0 (2 lokalizované) a maximálnou magnitúdou Md = 4,4 ± 0,3,“ priniesli krátke vyhlásenie talianski vulkanológovia z INGV.

 

Odborníci však dodali, že nedochádza k zmenám v horizontálnej deformácii alebo lokálnych deformácií terénu, ktoré by boli odlišné od predchádzajúceho trendu.

Talianske ministerstvo civilnej ochrany napriek tomu aktivovalo krízovú jednotku v súvislosti s obcami Neapol, Pozzuoli a Bacoli a je v stave pohotovosti.

Situáciu ohľadom supervulkánu budeme sledovať a prinášať aktuálne informácie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd