Chorvátsko pohltil saharský prach. Teraz sa tam rútia silné búrky. Bude padať krvavý dážď

Chorvátsko pohltil saharský prach. Teraz sa tam rútia silné búrky. Bude padať krvavý dážď
Veronika Salayová

Chorvátsko najprv pohltila masa saharského prachu a teraz sa tam rútia veľmi silné búrky. Kombinácia týchto dvoch živlov prinesie počasie, ktoré sa objaví raz za storočie.

Obrovské množstvo saharského piesku a prachu zaplavilo nielen časť Stredozemného mora, ale aj Európu. K tomuto javu došlo preto, že stredomorská cyklóna „nasala“ vzduchovú hmotu, ktorá bola nad Saharou z jej prednej strany a silnými vetrami bola zanesená do južnej a následne do strednej Európy. 

Intenzitu javu ilustruje napríklad aj fakt, že počas dňa bola na oficiálnej stanici DHMZ na ostrove Lastovo v Chorvátsku viditeľnosť len 200 metrov, a to všetko kvôli mase prachu z afrického kontinentu.

 

Špinavý dážď, ale aj krvavý sneh vo vyšších polohách

Aktuálne sa k množstvo saharského prachu v atmosfére pridávajú aj búrky. Dnes podvečer od Talianska až po západný Balkán hrozia silné búrky, a to až do štvrtkového rána. Výrazný poveternostný front sa pohybuje na východ na čele so silnými búrkami a veľmi výdatnými zrážkami.

prichádzajúce podvečerné búrky na Balkáne
prichádzajúce podvečerné búrky na Balkáne, zdroj: Blitzortung


 

Kvapky vody v atmosfére naviažu na čiastočky saharského prachu a stiahnu ho na zemský povrch. V Chorvátsku tak bude padať krvavý a veľmi špinavý dážď, ktorý bude výrazne znečisťovať všetko v exteriéri, od áut až po okná a terasy.

Veľká rarita v Európe

Navyše vo vyššie položených oblastiach s poklesom teplôt môže na horách napadnúť žltý alebo červenkastý sneh, čo je pomerne veľkou raritou. Toto sa udeje niekoľkokrát do roka, no tá dnešná patrí medzi najintenzívnejšie za posledných 10 rokov.

 

Saharský prach sa nachádza už aj nad Slovenskom, a rovnako aj naše územie čaká dážď so zmesou prachu, ktorý spadne v prvej polovici noci. Pripravte sa, aj na Slovensku sa zajtra zobudíme do „špinavého“ rána. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd