Chystá sa ďalšia vlna intenzívnych búrok, ktoré budú nebezpečné

Chystá sa ďalšia vlna intenzívnych búrok, ktoré budú nebezpečné
Peter Minárik

Počas uplynulého víkendu sme na našom území zaznamenali niekoľko búrok, pričom lokálne boli aj intenzívnejšie. Pred nami je však ďalší týždeň, ktorý prinesie na naše územie opäť vlnu búrok. Menej búrok bude na začiatku týždňa, ale potom budú prakticky na dennom poriadku..

Prvý prázdninový víkend máme za sebou a ten priniesol na naše územie ďalšie búrky. Celkovo za víkend udrelo okolo 5500 bleskov, čo nie je príliš vysoké číslo, no búrky boli nebezpečné predovšetkým tým, že boli stacionárnejšie, čo prinášalo lokálne aj intenzívnejšie zrážky, ktoré páchali škody.

Najintenzívnejšie búrky sme zaznamenali na severovýchode, kde sa vyskytli prívalové povodne a pre intenzívne zrážky, ktoré priniesli aj viac ako 80 mm museli vyhlásiť až 3. stupeň povodňovej aktivity.

Začiatok týždňa bude pokojnejší

Nový týždeň prinesie na naše územie spočiatku stabilnejšie počasie, no každým dňom budú na našom území pribúdať búrky.

Prvé riziko búrok je už v noci z pondelka na utorok, kedy zasiahnu intenzívne búrky severný Balkán, ako aj južné Rakúsko, či Maďarsko. Niektoré výstupy numerických modelov avizujú, že by búrky mohli zasiahnuť aj juh západného Slovenska.

Ďalšie búrky čakajú naše územie v priebehu utorka. Vyskytovať by sa mali prevažne v horských oblastiach a hrozia nám už prívalové zrážky. To najhoršie nás však ešte len čaká.

V strede týždňa prídu frontálne búrky

Cez Európu sa bude tiahnuť rozsiahle frontálne rozhranie, na ktorom sa budú tvoriť početné búrky. Dnes je však ešte priskoro povedať, kedy presne a v akej intenzite nás búrky zasiahnu.

Niektoré prepočty numerických modelov avizujú, že búrky nás zasiahnu už v stredu, iné prepočty čakajú búrky až vo štvrtok. Isté však je, že skôr či neskôr sa frontálnym búrkam nevyhneme a zasiahnu celé naše územie.

Pokiaľ teda plánujete turistiku a aktivity v exteriéri, tak najpokojnejším dňom bude pondelok. Od utorka už treba počítať najskôr s rizikom orografických búrok a od stredy hrozí príchod frontálnych, silnejších búrok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd