Chystá sa zrod nového meteorického roja. Pôjde však o jednorazové „padajúce hviezdy“

Chystá sa zrod nového meteorického roja. Pôjde však o jednorazové „padajúce hviezdy“
Veronika Salayová

Už zajtra sa zrodí celkom nový meteorický roj na oblohe. Zlou správou je, že pôjde o jednorazové „padajúce hviezdy“ a tento meteorický roj sa už v budúcnosti neobjaví. 

Meteorický prognostik Jeremie Vaubaillon a jeho kolegovia vyzývajú pozorovateľov oblohy, aby boli ostražití − dôjde totiž k zrodu celkom nového meteorického roja.

„Predpovedáme zrod nového meteorického roja v utorok 12. decembra medzi 9:00 a 13:30 hod.,“ uvádzajú vedci. Na Slovensku však tento nový roj neuvidíme.

Najlepšie bude tento výnimočný meteorický roj viditeľný z Austrálie, Nového Zélandu a Indonézie. Čo sa týka frekvencie, tento roj prinesie len niekoľko meteorov za hodinu, čiže nebude príliš bohatý na „padajúce hviezdy“.

Toto sa už nebude opakovať

Odborník na astronómiu Hawke's Bay Gary Sparks povedal, že ide o veľmi zriedkavú udalosť a najlepšie podmienky pre pozorovanie tohto roja bude mať hlavne Nový Zéland. 

Meteory pochádzajú z kométy 46P/Wirtanen, ktorá sa pred piatimi rokmi mimoriadne priblížila k Zemi. Prach z tejto kométy práve zajtra narazí na atmosféru Zeme a o niekoľko hodín sa prach rozptýli a meteorický roj následne zanikne. 

Kométu 46P/Wirtanen objavil v januári 1948 C. Wirtanen v Lickovom observatóriu a je klasifikovaná ako kométa z rodiny Jupitera. Ide o malú krátkoperiodickú kométu s orbitálnou periódou 5,4 roka.

Pôjde však len o jednorazovú udalosť, ktorá sa v budúcnosti už nebude opakovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd