Chystáte sa cez víkend na lyžovačku? V týchto strediskách sú aktuálne najlepšie podmienky

Chystáte sa cez víkend na lyžovačku? V týchto strediskách sú aktuálne najlepšie podmienky
Dominik Cenkner

Pred nami je prvý februárový víkend, ktorý ešte kedysi vo veľkom patril polročným prázdninám. Školáci síce oficiálne prázdniny po polročnom snažení už nemajú, to však neznamená, že sa mnohé rodiny vyberú práve tento víkend na lyžovačku. Kde aktuálne panujú najlepšie podmienky?

Ako informuje TASR, zimná prevádzka pokračuje v 90 strediskách. Vďaka pretrvávajúcim nízkym teplotám sa tak deje pri dobrých až veľmi dobrých podmienkach.

Priaznivci zimných športov môžu využiť nad 250 km zjazdoviek, s dostatočnou snehovou vrstvou, ktorú tvorí technický, vo vyšších polohách zmiešaný sneh. Na prírodnom snehu sa lyžuje len v niektorých vysokohorských lokalitách ako Lomnické sedlo, Chleb vo Vrátnej, či Martinské hole.

Hrúbka snehovej pokrývky sa drží na úrovni 20 až 50 cm v južnejších častiach Slovenska a 50 až 80 cm v severnejších oblastiach. Lokálne je snehu aj viac.

Na východe Slovenska hlási veľmi dobré podmienky Makovica – Nižná Polianka, Jahodná, Vyšné Ružbachy alebo Renčišov Búče, v Javorníkoch Čertov – Lazy pod Makytou, Makov – Kasárne aj susedný Makov. Od 40 až 50 cm snehu a taktiež dobrá lyžovačka je v týchto dňoch v stredoslovenských areáloch Kokava-línia, Králiky, Čičmany, Krahule alebo Čierny Balog.

Ako sú na tom alpské strediská?

Ak vás nelákajú slovenské hory, možno sa vám zídu informácie o aktuálnej situácii v Alpách. V Alpách prevládajú dobré až veľmi dobré lyžiarske podmienky.

Snehová vrstva sa za posledné 2 dni mierne znížila. Najvyššiu snehovú pokrývku hlásia lyžiarske oblasti vo Francúzsku.

Nad 3 metre snehu je v strediskách Chamonix Mont-Blanc, Le Grand Massif, Tignes, L´Espace Killy, Les Deux Alpes, La Plagne alebo Paradiski.

Sneh je hrubý. Vo vyšších polohách prachový.

Pozor na pád lavín

Ak sa do hôr nevyberiete na lyžovačku, ale turistiku, dajte si pozor na pád lavín. Pre všetky horstvá Slovenska je vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2 stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

Sneh je nad pásmom lesa veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Na svahoch orientovaných na východ - juh až juhozápad sú vankúše a dosky z vetrom previateho snehu.

Pri mechanickom zaťažení sa napätie v tejto vrstve snehu dobre šíri, preto je na veľmi strmých svahoch možné uvoľnenie doskových lavín. Diať sa tak bude najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení (pohyb na pešo, alebo viac lyžiarov / snowboardistov blízko seba). Informácie priniesla Horská záchranná služba.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd