Čína hĺbi do zeme dieru hlbokú 10 000 metrov. Prečo?

Čína hĺbi do zeme dieru hlbokú 10 000 metrov. Prečo?
Veronika Salayová

Vedci v Číne začali kopať 10 000 metrov hlbokú dieru do zeme. Pôjde o najhlbšiu dieru, o akú sa kedy v krajine pokúsili. Aký majú na to dôvod?

Čínski vedci začali v utorok kopať dieru, ktorá bude hlboká až 10 000 metrov. K tomuto rozhodnutiu dospeli kvôli viacerým aspektom.

Čínsky tím sa chce dopracovať k horninám, ktoré pochádzajú z obdobia kriedy, teda diera bude taká hlboká, že sa dostane až ku skalám spred 145 miliónov rokov. Informácie z výskumu zároveň poslúžia ako pomoc pri hodnotení environmentálnych rizík, ako sú zemetrasenia a sopečné erupcie. 

Tento vrt tak má okrem iného napomôcť aj pri identifikácii blížiacich sa zemetrasení či sopečných erupcií a lepšie pochopiť jednotlivé procesy pod zemským povrchom.

Veľký krok pre Čínu

Vŕtanie prvého čínskeho vrtu hlbokého viac ako 10 000 metrov sa začalo v utorok v Tarimskej panve v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny.

Táto oblasť, Tarimská panva, je bohatá na ropu a jednou z najhorších oblastí na preskúmanie kvôli drsnému prostrediu a komplikovaným podzemným podmienkam. Čína sa však rozhodla pre svoj vrt práve na tomto mieste. 

Objavujú sa však rôzne špekulácie o tomto vrte a niektorí spochybňujú, že ide len o čisto vedecké účely. 

Foto: AlertaGeo
Foto: AlertaGeo

Tak či onak, táto operácia predstavuje medzník v čínskom hĺbkovom prieskume Zeme a poskytuje bezprecedentnú príležitosť študovať oblasti planéty hlboko pod povrchom.

Wang Chunsheng, technický expert na operáciu, povedal, že vŕtanie diery s hĺbkou viac ako 10 000 metrov je odvážnym pokusom preskúmať neznáme územie Zeme.

Najhlbšia diera na svete je v Rusku

Diera, hoci je pôsobivo hlboká, nebude najhlbšou dierou vykopanou človekom na Zemi. Tento titul patrí diere na polostrove Kola v severozápadnom Rusku. 

Rusi vykopali najhlbšiu dieru na svete ešte 24. mája 1970, tesne po páde Sovietskeho zväzu. Ruská diera je hlboká 11 034 metrov pod hladinu mora. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd