Čína uzavrela vzdušný priestor. Do mora spadli kúsky z rakety

Veronika Salayová

Čína v nedeľu zaviedla bezletovú zónu severne od Tajvanu pre prípad, že by kúsky z rakety nesúcej meteorologický satelit mohli spadnúť do mora. Tento scenár sa aj naplnil a do mora spadlo niekoľko kusov vesmírneho odpadu po štarte rakety. 

Čína v nedeľu vypustila meteorologický satelit, v dôsledku čoho zaviedla bezletovú zónu nad morom severne od Tajvanu. Vzdušný priestor sa uzavrel na 27 minút, no táto informácia neprišla priamo z Číny, ale od Japonska a Tajvanu.

Tým, že Čína verejne nevydala stanovisko, vzbudila rôzne špekulácie, no napokon vysvitlo, že vzdušný priestor uzavrel kvôli možnosti padania úlomkov z rakety použitej na štart. 

Čína vypustila meteorologický satelit

Tajvanské ministerstvo dopravy uviedlo, že Peking pôvodne informoval Tchaj-pej, že zavedie bezletovú zónu od nedele do utorka, neskôr však uviedol, že toto obdobie sa v nedeľu ráno po proteste Tajvanu skrátilo len na 27 minút.

China Aerospace Science and Technology Corporation, hlavný čínsky dodávateľ vesmírneho programu, uviedol, že meteorologický satelit Fengyun 3G bol v nedeľu úspešne vypustený zo severozápadnej provincie Gansu o 5:36 hod.

Bezletová zóna severne od Tajvanu. Zdroj: Meteoweb
Bezletová zóna severne od Tajvanu. Zdroj: Meteoweb

Fengyun 3G je meteorologický satelit na nízkej obežnej dráhe Zeme určený na monitorovanie zrážok. Dráha letu rakety Long March 4B nesúcej satelit nebola zverejnená, ale čas sa zhoduje s predchádzajúcim oznámením Číny o bezletovej zóne.

Úlomky spadli do „varovnej zóny“

Tajvanské ministerstvo obrany uviedlo, že niekoľko úlomkov zo štartu rakety dopadlo do „varovnej zóny“ pri severnom pobreží ostrova. Táto zóna sa nachádza v oblasti nad Východočínskym morom, mierne severovýchodne od Tajvanu, kde bežne dochádza k hustej civilnej leteckej doprave.

Lety do a z Tajvanu do Číny, Južnej Kórey či Japonska patrili medzi tie, ktoré zmenili kurz a v nedeľu ráno obišli túto oblasť, uvádza Flightradar24. Pôvodné trajektórie letu sa obnovili krátko po 6:00 hod. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd