Čo by sa stalo, keby sa Zem prestala točiť. Následky by boli katastrofálne

Čo by sa stalo, keby sa Zem prestala točiť. Následky by boli katastrofálne
Zuzana Macháčová

Viete si predstaviť, že by sa naša Zem prestala točiť? Čo by sa stalo? Netreba asi dodávať, že následky by boli katastrofálne. 

Aj keď sa Zem točí, nemôžeme to vnímať a brať to ako samozrejmosť. Ale čo by sa stalo, keby sa prestala točiť? 

Všetko by lietalo

Ak by sa naša planéta náhle prestala otáčať, následky by boli katastrofálne. Všetko, čo nie je ukotvené k zemi, by sa pohybovalo súčasnou rýchlosťou rotácie Zeme, a to rýchlosťou približne 1 600 km/h. 

Jediné časti našej planéty, ktoré by boli pravdepodobne najmenej ovplyvnené, by boli tie v blízkosti pólov, ktoré sa otáčajú menej alebo vôbec. 

Extrémna sila by však pravdepodobne vyvolala tsunami a zemetrasenia, takže by sa situácia zhoršila pre celú Zem.

Ak by sa planéta spomalila a zastavila postupne, život by sa dramaticky zmenil. Napríklad trvanie dňa a noci by sa predĺžilo. Každý z nich by trval 6 mesiacov.

Zmenila by sa aj klíma, zdôraznil Layden, keďže atmosférické a oceánske prúdy sú silne ovplyvnené rotáciou Zeme.

Žiarenie z vesmíru

Je možné, že nedostatok rotácie ovplyvňuje schopnosť na Zemi prežiť, zdôraznil Layden. Naša planéta vytvára magnetické pole, ktoré nás chráni pred škodlivým žiarením z vesmíru. 

Vedci sa domnievajú, že magnetické pole Zeme je spojené s tokom tekutého kovu vo vonkajšom jadre našej planéty, ktorý vytvára elektrické prúdy a výsledné magnetické pole v dôsledku rotácie Zeme.

„Niektorí vedci predpokladajú, že strata magnetického poľa Marsu v dávnej minulosti prispela k tomu, že planéta bola neobývateľná,” vysvetlil Layden.

Ide o veľmi nepravdepodobnú skutočnosť

Dobrou správou je, že je veľmi nepravdepodobné, že by sa Zem prestala otáčať. Každá planéta, o ktorej vieme, rotuje, a dokonca aj hviezdy rotujú pomaly. 

Hviezdy vznikajú z obrovských más plynu a prachu, ktoré postupne kondenzujú. Pretože slnečná sústava vznikla z obrovského disku trosiek okolo rodiaceho sa Slnka, točil sa aj materiál, ktorý vytvoril slnečnú sústavu. To je dôvod, prečo sa väčšina planét v slnečnej sústave otáča rovnakým smerom.

Planéty sa tiež otáčajú, pretože do nich narážajú predmety, často počas ich formovania. Podobne ako pri biliardových guliach, pokiaľ sa predmety nezasiahnu čelne, jedna alebo obe sa začnú točiť.

Zasiahnutie je tiež jedným z mála spôsobov, ako by sa planéta mohla skutočne náhle prestať otáčať, povedal Layden. Ak by narazil veľmi veľký objekt veľkosti planéty, masívny náraz by mohol pôsobiť proti rotácii Zeme alebo dokonca spôsobiť rotáciu planéty v opačnom smere. Toto sa mohlo stať aspoň jednej planéte v našej slnečnej sústave.

„Venuša sa otáča veľmi pomaly a inverzne k Zemi a všetkým ostatným vnútorným terestrickým planétam," zdôraznil Layden. Urán sa tiež otáča opačným smerom ako Zem a je naklonený nabok. 

Našťastie, rotáciu našej planéty pravdepodobne nenaruší obrovská gravitačná sila a ak by sa Zem zrazila s objektom veľkosti planéty, mali by sme väčšie problémy. 

Layden však uzavrel, že tento scenár je extrémne nepravdepodobný v našej súčasnej slnečnej sústave, kde sú obežné dráhy planét celkom pravidelné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd