Čo sledovať v apríli na nočnej oblohe? Predstavia sa planéty, meteorické roje, ale aj krásne nebeské divadlo

Dominik Cenkner

Fanúšikovia nočnej oblohy si tento mesiac prídu na svoje. Prinášame vám prehľad toho, čo sledovať na nočnej oblohe. A veruže sa máme na čo tešiť.

Náš prehľad začnime našou prirodzenou družicou - Mesiacom. Ten sa vo štvrtok 13. apríla o 11:11 h dostane do poslednej štvrte. 

Už dnes, v pondelok 10. apríla, nadránom sa presunul cez hviezdu Al Niyat v súhvezdí Škorpióna. Pri troche šťastia sme mohli pozorovať jej výstup spoza neosvetlenej časti kotúča Mesiaca, pretože sa odohral za svitania okolo východu Slnka. 

Na modrej oblohe sa teda zrazu rozsvietila hviezdička.Vstup nastal okolo 4:55 SELČ, výstup asi o 6. ráno letného času v závislosti na mieste pozorovateľa.

Aj Slnko začína byť znovu aktívne

Aktivita Slnka sa konečne zvýšila. V pondelok pred týždňom sa objavili škvrny v západnej časti.

Cez víkend sa objavila nová aktívna oblasť pri východnom okraji Slnka. Pohľad na škvrny ponúka aj aktuálna snímka SDO.

Pohľad na Slnko vďaka Solar Dynamics Observatory, umelej družice NASA, z nedele 9. apríla o 19:11, zdroj: jsoc.stanford.edu
Pohľad na Slnko vďaka Solar Dynamics Observatory, umelej družice NASA, z nedele 9. apríla o 19:11, zdroj: jsoc.stanford.edu

Predstavia sa nám aj planéty

Na začiatku apríla nastávajú najlepšie podmienky pre viditeľnosť planéty Merkúr v tomto roku. V maximálnej východnej elongácii sa planéta ocitne 11. apríla a budeme ju môcť pozorovať na večernej oblohe spolu s Venušou - tá žiara vysoko nad západom (proti Venuši však bude Merkúr len nevýrazným objektom, slabou „bodkou“).

Najjasnejšie bude Merkúr v prvom aprílovom týždni. Najvyššie nad obzorom (12°) bude okolo 11. apríla.

Mars je pozorovateľný v prvej polovici noci vysoko nad juhozápadom. Uhlový priemer planéty ale už klesol pod 7 stupňov, takže aj najvýraznejšie albedové útvary rozoznáme iba väčším ďalekohľadom a za dobrých atmosférických podmienok.

Pozícia Venuše v apríli 2023, ako prechádza blízko hviezdokopy Plejády, zdroj: Stellarium/astro.cz
Pozícia Venuše v apríli 2023, ako prechádza blízko hviezdokopy Plejády, zdroj: Stellarium/astro.cz

Čaká nás aj krásne nebeské divadlo

Ak sa vám ponuka vyššie máli, „naša ponuka“ stále nekončí. Predposledný aprílový víkend prinesie krásne nebeské divadlo.

V dňoch 22. a 23. 4. na večernej oblohe uvidíme zoskupenia Mesiaca, Venuše, Aldebaranu a Plejád. To všetko pred a po konjunkcii Mesiaca s Venušou.

O slovo sa prihlásia aj meteorické roje

Po dlhšej odmlke sa na jar hlásia o slovo aj meteorické roje.Tým prvým sú Lyridy s maximom v ranných hodinách 23. apríla.

Nepôjde ale o tak výrazný meteorický roj ako v prípade augustových Perseidov alebo decembrových Geminidov.Tie majú, rovnako ako aprílové Lyridy, v roku 2023 maximum okolo novu, teda za dobrých pozorovacích podmienok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd