Čoraz tragickejšia bilancia zemetrasenia v Japonsku. Už 92 mŕtvych, stovky zranených a viac ako 240 nezvestných

Čoraz tragickejšia bilancia zemetrasenia v Japonsku. Už 92 mŕtvych, stovky zranených a viac ako 240 nezvestných
Zuzana Macháčová

Tragická daň za silné zemetrasenie, ktoré na Nový rok zasiahlo Japonsko, rastie. Najmenej 92 ľudí zomrelo a viac ako 240 je nezvestných. Záchrannú akciu sťažujú neprejazdné cesty, otrasy a zrážky.

Zemetrasenie, ktoré dosiahlo silu 7,6 magnitúdy, zasiahlo v pondelok polostrov Noto v prefektúre Ihsikawa pri Japonskom mori. Otrasy spôsobili rozsiahle škody a požiare.

Podľa predbežnej správy z prefektúry Ishikawa zverejnenej v piatok ráno zomrelo 92 ľudí a najmenej 242 ľudí je nezvestných. Ide o tragickú katastrofu, pravdepodobne najsmrteľnejšiu od roku 2016. Taktiež môže byť najhoršou od masívneho zemetrasenia a tsunami, ktoré zasiahli východné pobrežie Japonska v roku 2011.

Náročná záchranná akcia

Miestne úrady tiež oznámili, že počet obetí sa môže ešte zvýšiť, keďže záchranné zložky pokračujú v prehľadávaní trosiek budov. V oblastiach postihnutých katastrofou pracujú tisíce vojakov, hasičov a policajtov. Záchrannú operáciu však sťažujú následné otrasy, poškodené cesty a infraštruktúra a zrážky.

Je známe, že bolo zničených viac ako 550 budov. Orgány však informujú, že celkový rozsah strát v súčasnosti nie je možné odhadnúť.

Takmer 30 000 ľudí je stále bez elektriny, zatiaľ čo približne 90 000 obyvateľov nemá prístup k tečúcej vode v častiach Ishikawa, Toyama a Niigata, ktoré sa nachádzajú severnejšie. Situácia je naďalej kritická a stále pokračujú snahy o pomoc a obnovu infraštruktúry.

Tsunami zaplavilo viac ako 100 hektárov

Od 1. januára sa v Japonsku vyskytlo viac ako 700 zemetrasení. Pondelkové zemetrasenie bolo najsilnejšie, aké zasiahlo túto časť Japonska od roku 1885.

V dôsledku zemetrasenia sa vlny tsunami dostali na západné pobrežie Japonska a zaplavili oblasti s rozlohou najmenej 120 hektárov, informovali úrady.

„Stále nemáme úplný obraz a je pravdepodobné, že oblasť zaplavená tsunami sa môže zväčšiť," povedal anonymný úradník japonského ministerstva dopravy.

Hrozba tsunami pre celé západné pobrežie krajiny trvala viac ako 20 hodín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd