Čoskoro prídu na Slovensko BÚRKY. Čo dnes očakávať?

Peter Minárik

Už o pár hodín sa na našom území očakáva výskyt búrok, ktoré však nebudú plošné, ale zasiahnu len niektoré okresy nášho územia. S búrkami pritom treba počítať aj v nadchádzajúcich dňoch, pričom počasie v jednej časti Slovenska bude obzvlášť premenlivé.

Počasie v Európe začal ovplyvňovať studený front, ktorý sa tiahne z Britských ostrovov až smerom nad Stredozemné more. Na tomto studenom fronte sa už počas včerajšieho dňa začali tvoriť prvé búrky, ktoré zasiahli predovšetkým Francúzsko. Intenzívne búrky vznikali večer vo východnom Francúzsku a zasiahli aj Paríž. V priebehu nočných hodín sa následne presunuli smerom nad Britské ostrovy.

Búrky boli lokálne veľmi nebezpečné. Najsilnejšie búrky sa vyskytli východne od Paríža, kde padali veľké krúpy. V Burgundsku padali dokonca až 4 cm krúpy. Okrem krúp sa vyskytovali výdatné zrážky, ktoré priniesli aj 50 mm zrážok a spôsobili zosuvy pôdy.

 

Studený front, ktorý priniesol v uplynulých hodinách búrky predovšetkým do západnej Európy sa posúva bližšie k nášmu územiu a už dnes ovplyvní počasie aj na Slovensku. Dnes popoludní preto počítajte s tvorbou prvých búrok.

Búrky sa vyskytnú už popoludní

Numerické modely sa zhodujú v tom, že je jasné, ktoré oblasti nášho územia dnes búrky zasiahnu a kde sa očakáva pokojné počasie. Búrky a zrážky by sa dnes mali vyskytovať výlučne na západnom Slovensku.

Búrky sa budú vytvárať v širšej oblasti južných Čiech, Nemecka, Rakúska, Balkánu, západného Maďarska a západného Slovenska. Pohyb búrok bude od juhovýchodu až juhu, smerom k severozápadu až k severu.

búrky sa očakávajú v týchto oblastiach
búrky sa očakávajú v týchto oblastiach, zdroj: iMeteo.sk
 

Prvé búrky by mali začať vznikať medzi 13:00 až 15:00 v oblasti Rakúska a Maďarska a tieto búrky budú postupovať pomerne rýchlo cez západné Slovensko k severu. Vďaka dobrým parametrom strihu vetra by sa mali búrky viazať aj do väčších zhlukov a štruktúr a následne by mali postupovať cez západné Slovensko.

Počítajte najmä s vetrom a s lejakom

Najvyššia pravdepodobnosť búrok je medzi 15:00 až 18:00. Búrky by mali prinášať lejak a pri ich príchode aj silnejší nárazový vietor.

Zatiaľ nie sú vhodné podmienky na tvorbu silnejší multiciel, či superciel. Počas popoludnia si však treba dať pozor a sledovať vývoj situáciu. Viac o tom, v ktorých okresoch hrozia búrky sa dočítate TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd