Čoskoro rátajte na Slovensku s búrkami. Večer sa sformuje búrkový komplex

Peter Minárik

Dnešný deň je na našom území opäť poriadne horúci. Po horúcom dni však opäť dorazia búrky, ktoré čakajú predovšetkým severné oblasti nášho územia. Večer a v noci však hrozí aj príchod búrkového komplexu.

Situácia sa v našej oblasti príliš nemení. Do našej oblasti prúdi aj naďalej veľmi teplý vzduch od juhu a to pred studeným frontom, ktorý sa vlní nad našim regiónom a priamo na tomto studenom fronte sa formujú búrkové vlny.

V priebehu dnešného dňa sa sformuje ďalšia búrková vlna, ktorá začne postupovať cez strednú Európu a môže ovplyvniť počasie aj na našom území.

Prvé búrky na severe

Dnešný deň už priniesol na naše územie prvé búrky. Búrka sa vyskytla na severovýchode, no nebola bleskovo príliš aktívna. Celkovo udrelo len okolo 55 bleskov.

V priebehu nadchádzajúcich hodín však bude búrok na našom území výrazne viac. Vytvárať sa budú v severných regiónoch nášho územia a búrky hrozia predovšetkým v Žilinskom a na západe Prešovského kraja.

Búrky, ktoré sa tu budú vyskytovať budú opäť pomerne stacionárne, čo znamená, že budú pomerne rýchlo vznikať a rýchlo zanikať a do niektorých oblastí môžu búrky priniesť aj intenzívnejšie zrážky. V jadrách jednotlivých búrkových buniek sa potom môže vyskytovať aj krupobitie.

Výraznejšie búrky prídu večer a v noci

K oveľa zaujímavejšej situácii začne v Európe dochádzať v priebehu dnešného podvečera, večera a noci. Nad Alpami sa začne popoludní vytvárať búrkový komplex, ktorý vo večerných hodinách začne postupovať cez Nemecko, do Rakúska, Česka a do Poľska.

Aktuálne behy numerických modelov očakávajú, že tento okraj búrkového komplexu môže zasiahnuť aj naše územie. 

Udiať by sa tak mohlo v skorých ranných hodinách počas zajtrajšieho dňa, kedy búrky hrozia predovšetkým na západe a severozápade nášho územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd