Čoskoro sa na oblohe objaví zodiakálne svetlo. Po ňom môžeme pozorovať výnimočnú noc

Čoskoro sa na oblohe objaví zodiakálne svetlo. Po ňom môžeme pozorovať výnimočnú noc
Veronika Salayová

K jari už tradične patrí pozorovanie zodiakálneho sveta. Po ňom môžeme na nočnej oblohe sledovať niečo veľmi výnimočné. 

K jari už tradične patrí pozorovanie zodiakálneho svetla. Ide o prach v okolí Slnka sústredený do rozsiahleho disku. Na oblohe môžeme tento jav pozorovať už od 27. marca do 10. apríla.

Zodiakálne alebo zvieratníkové svetlo hľadajte po súmraku nad západným obzorom, a to ďaleko od svetelného smogu. Je totiž oveľa slabšia ako obloha v prežiarených mestách. Ideálne je ho pozorovať na vyvýšených miestach alebo na horách, kde je svetelný smog minimálny.

Najvhodnejšie je pozorovať zodiakálne svetlo tesne po súmraku nad západným obzorom, kedy na rozhraní dňa a noci bude viditeľný šikmý kužeľ podivne belavého svetla. Svetlo zvieratníka bude možné pozorovať aj na jeseň, a to od 3. do 16. septembra. Vtedy bude vidieť pred svitaním nad východným obzorom. 

 

Čo je to zodiakálne svetlo?

Zodiakálne svetlo je zvýšenie jasu v okolí Slnka, rozširujúce sa pozdĺž ekliptiky, čiže pozdĺž súhvezdí zvieratníka. Toto svetlo je rozptýlené na časticiach medziplanetárnej hmoty v rovine Slnečnej sústavy. Častice sú veľké maximálne 0,1 milimetra a pochádzajú najmä z chvostov komét či z rozpadnutých meteoritov.

Zodiakálne svetlo tak môžeme pozorovať ako osvetlený kužeľ alebo intenzívny lúč počas tmavej noci, preto je práve nov najlepší na pozorovanie tohto javu.

Nasledovať bude výnimočná noc

Noc z 10. na 11. apríla si poznačte do kalendára. Na nebi bude totiž veľmi „živo“. Nielen, že ešte bude možné pozorovať zodiakálne svetlo a mnoho objektov vzdialeného vesmíru, ale nastane aj hneď niekoľko krásnych konjunkcií.

 

Za súmraku sa začne nad západným obzorom odkrývať priblíženie jasného Jupitera a Mesiaca vo fáze úzkeho kosáka. Ako budú klesať k obzoru, možno s ďalekohľadom nájsť aj Urán a štyri najjasnejšie mesiace Jupitera. Fotogenický zážitok doplní voľným okom viditeľná hviezdokopa Plejády.

Bude sa tak na čo pozerať a určite si tento výnimočný zážitok nenechajte ujsť. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd