Covid-19 a počasie: Slnečné lúče zabíjajú koronavírus za pár sekúnd

Veronika Salayová

Odborníci potvrdili súvislosť medzi koronavírusom a počasím. Slnečné lúče UV-A a UV-B zabijú tento vírus už za pár sekúnd.

O tom, že slnko pomáha v boji proti Covid-19, sa vedelo už viac ako rok. Talianska štúdia teraz zašla ďalej a poskytuje ďalšie dobré správy, informuje Meteoweb.

„Potvrdili sme, že UV-A a UV-B lúče zo slnka úplne zabijú Sars-Cov-2 v priebehu niekoľkých desiatok sekúnd,“ uviedol Mario Clerici, profesor všeobecnej patológie na Štátnej univerzite v Miláne.

UV žiarenie ako účinná zbraň proti Covid-19

Slnečné lúče je tvorené UV spektrom typu A, B a C. Na zemský povrch dopadá len UV-A z 90 – 99 % žiarením a UV-B z 1 – 10 % žiarenia.

Kvapôčky koronavírusu dokonca zabíja aj UV-C, tento typ UV žiarenia však na zemský povrch nedopadá. 

Všetky tri typy UV žiarenia spoľahlivo zabíjajú koronavírus, a to už v priebehu 10 až 20 sekúnd. 

Pandémia na ústupe

Profesor Clerici však zdôrazňuje, že slnko a teplé počasie nie je jediný faktor za elimináciu pandémie koronavírusu.

Slnko zabíja vírus účinne, avšak ten musí byť vystavený priamemu slnečnému žiareniu. Akonáhle sú napríklad kvapôčky vírusu v tieni, koronavírus môže prežiť. 

Priame slnečné žiarenie teda do istej miery spôsobuje, prečo príchodom teplého a slnečného počasia klesá počet infikovaných ľudí vo svete a pandémia sa v globále rýchlo zmierňuje, avšak do hry vstupujú ďalšie nezanedbateľné faktory, ktorými sa vírus môže šíriť ďalej. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd