Cena cukru pôjde na Slovensku zrejme nahor. Za túto nepríjemnú správu môže najmä počasie, ktoré spôsobilo, že produkcia cukrovej repy výrazne utrpela počas aprílových nočných mrazov.
Táto správa nepoteší hlavne milovníkov sladkých koláčov či sladených nápojov. Cukor s najväčšou pravdepodobnosťou na Slovensku zdražie, informuje sme.sk.
Príčina spočíva v silných celonočných mrazov počas apríla, ktoré sa výrazne podpísali pod produkciu cukrovej repy.
Prepady v úrode predpokladajú viacerí slovenskí pestovatelia cukrovej repy. Rovnaké problémy však trápia aj zahraničných pestovateľov, ktorí taktiež zaznamenávajú veľké straty kvôli mrazom.
„Príčinu treba v krajinách Európskej únie, rovnako ako na Slovensku, hľadať v nepriaznivom počasí,“ uviedol pre sme.sk Peter Závodský, výkonný riaditeľ Zväzu pestovateľov cukrovej repy.
Pestovatelia odhadujú, že pokles na celkovej úrode cukrovej repy bude okolo 15 až 20 %.
Menej vyprodukovanej cukrovej repy sa odrazí na vyšších cenách za cukor.
„Domnievame sa, že pretrvávajúce celonočné mrazy začiatkom apríla spôsobia, že úroda nedosiahne 10-ročný priemer a slovenskí pestovatelia cukrovej repy nevyprodukujú dostatok suroviny,“ vysvetľuje Závodský.
Mrazy začiatkom apríla klesali naozaj nízko. V niektorých lokalitách dosahovali aj -7 °C.