Cyklón Jasper zosilnel a zasiahol Austráliu. Bez elektriny sú tisícky ľudí

Cyklón Jasper zosilnel a zasiahol Austráliu. Bez elektriny sú tisícky ľudí
Zuzana Macháčová

Tropický cyklón Jasper zasiahol austrálsku pevninu a mnoho ľudí tak museli evakuovať. Bez elektriny zostali v regióne tisíce obyvateľov.

V stredu po 16:00 h (7:00 h nášho času) zasiahol severozápadné pobrežie Austrálie tropický cyklón Jasper. Živel sa dostal na pevninu v blízkosti Wujal Wujal a Port Douglas v Queenslande.

Za posledných 24 hodín zosilnel a teraz sa stal cyklónom 2. kategórie. Rýchlosť sprievodného vetra dosahuje 120 km/h, uvádza ABC.

Prvé škody spôsobené príchodom cyklónu boli hlásené ešte pred dopadom na pevninu. Silný vietor začal vyvracať stromy v severozápadnej časti pobrežia a veľmi veľké vlny zvyšovali riziko bleskových záplav.

Cyklón Jasper dorazil do Austrálie

Bez elektriny zostali v regióne tisíce ľudí. Mnoho ľudí sa presunulo zo svojich domovov do vopred pripravených evakuačných centier.

Podľa predpovedí meteorológov, keď sa cyklón dostane hlbšie do austrálskej pevniny, jeho sila bude klesať. Sprievodné výdatné dažde však môžu pokračovať ešte mnoho dní.

Terry James, starosta Cairns, hlavného mesta Queenslandu, už skôr apeloval na obyvateľov, aby sa pripravili na možnosť 5-dňového výpadku elektriny.

Vplyv javu El Niño

V regióne je možné aj dočasné prerušenie internetu. Letisko Cairns prerušilo svoju prevádzku už v utorok popoludní. Na pozastavenie prevádzky sa pripravili aj miestne podniky. Pobrežná oblasť bola zabezpečená tisíckami vriec s pieskom.

Výskyt cyklónu v Austrálii je jedným z prejavov vplyvu javu El Niño, ktorý spôsobuje extrémne poveternostné javy, a to od požiarov až po tropické cyklóny a dlhodobé suchá. 

V Novom Južnom Walese aktuálne namerali až +40 °C. Vlna horúčav tam môže trvať až do piatku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd