Cyklón najvyššej kategórie smeruje na Madagaskar. Očakávajú obrovské škody

Veronika Sádovská

Cyklón Batsirai už dorazil k ostrovu Maurícius. Cestou k nemu výrazne zosilnil a teraz smeruje na Madagaskar.

Podľa prvých predpovedí cyklón mal ostrovy obísť. Najnovšie modely vývoja však ukazujú, že cyklón Batsirai zasiahne plnou silou Madagaskar.

Druhý pomenovaný tohtoročný cyklón v Indickom mori zosilní z cyklónu 1. kategórie na 4. kategóriu len za neuveriteľných 24 hodín.

Rýchlosť vetra sa za ten čas zvýšila o viac ako 100 km/h. Aktuálne vietor na stene oka dosahuje rýchlosť 230 km/h. Už je jasné, že cyklón okrem ostrovov Maurícius a Reunion  zasiahne aj Madagaskar.

Zaujímavé na tomto cyklóne je aj to, že už sa v ňom stihlo vymeniť staré oko za nové. Jav tzv. výmeny očí hurikánu (cyklónu) ho síce zoslabí, no cyklón má znova dobré podmienky na zosilnenie.

Vývoj cyklónu

Cyklón vznikol ešte minulý týždeň v Indickom oceáne asi 1 500 kilometrov juhozápadne od Sumatry. Počas prvých dvoch dní od svojho vzniku už prešiel stovky kilometrov.

Tropická cyklóna sa zmenila na tropickú búrku s rýchlosťou vetra 65 km/h. Stále postupovala na západ a počas ďalších dvoch dní sa už zmenila na cyklón (ekvivalent hurikánu v Indickom oceáne). 

V sobotu a nedeľu už bola cyklónom 1. a 2. kategórie s vetrom o rýchlosti 175 km/h. Najprv síce zoslabla späť na 1. kategóriu, ale potom znova zosilnila.

Keď cyklóna míňala ostrov Rodrigues patriaci štátu Maurícius, zrážky boli len zanedbateľné a rýchlosť vetra na pevnine bola 60 - 80 km/h. Zanedbateľné zrážky sa pripisujú zrážkovému tieňu mauricíjskych hôr.

Vietor však spôsobil obrovské škody v podobe popadaných stromov, zničených striech a vyše 7 000 domácností ostalo bez prúdu.

 

Avšak kým dorazí k Madagaskaru bude pravdepodobne cyklónom 3. kategórie, ale medzičasom ešte nad Mozambickým prielivom zosilnie na 4. kategóriu. 

Zrážkové úhrny na Madagaskare by mali byť okolo 500 mm, na západe menej práve vďaka zrážkovému tieňu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd