Dalo sa tragédii v Rudne nad Hronom zabrániť? Zdá sa, že áno

Dominik Cenkner

Začiatkom týždňa zasiahli naše územie výdatnejšie zrážky. Hladiny vodných tokov sa po pár hodinách začali zdvíhať. Obyvatelia Rudna nad Hronom sa cítili ako tak v bezpečí. Žiaľ, stal sa pravý opak.

Obyvateľov obce v okrese Žarnovica mala chrániť hrádza, ktorú nad dedinou postavili pred pár rokmi. Rudno nad Hronom sa totiž predtým pomerne často stávala obeťou povodní.

Istý čas vybudovaný tajch obyvateľov chránil. A to až do momentu, keď sa v pondelok 17. mája pretrhol.

Zarážajúce na tom je, že podľa redaktorov portálu dennikn.sk bola hrádza chybná a podľa všetkého jej chýbali aj potrebné povolenia.

Podľa dostupných informácií priehrada v Rudne nad Hronom nebola skolaudovaná. Aby toho nebolo málo, úrady mali o problémoch vedieť. Aj napriek tomu však nekonali.

O život prišiel bývalý starosta

Smutné na tom je, že valiaca sa voda pripravila o život 68-ročného muža. Ten sa snažil zachrániť veci z pivnice.

Podľa už známych informácií išlo o 68-ročného prvého ponovembrového starostu Stanislava Lukyho. Nebohý mal k podobnej tragédii blízko aj pred 27 rokmi.

Vtedy v roku 1994 ho však zachránil jeho 60-ročný kamarát, ktorý sám prišiel o život. Žiaľ tentoraz už bývalý starosta také šťastie nemal.

Rudno nad Hronom krátko po nešťastí navštívili aj premiér Eduard Heger a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský. Polícia bude tragickú udalosť prešetrovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd